Gujon razgovarao s delegacijom iz Republike Srpske

Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, razgovarao je sa Zlatanom Klokićem, ministrom za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske i  šefom Predstavništva RS u Srbiji Mlađenom Cicovićem o organizaciji zajedničkih susreta sa dijasporom na relaciji Banja Luka – Beograd, kao i o objavljivanju udzbenika za decu dijaspore.

Sagovornici su se dogovorili da će razmotriti inicijativu za potpisivanje novog memoranduma o saradnji između vlada Republike Srpske i Srbije radi jačanja veza matice i pripadnika dijaspore s teritorija Srbije i Srpske.

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon istakao je značaj zajedničkog delovanja, posebno  na planu očuvanja zavičajnog jezika u dijaspori.

„Najveći deo svojih aktivnosti Uprava usmerava na očuvanje i jačanje kulturnog i jezičkog identiteta. Istovremeno, na planu ekonomskog jačanja veza pripadnika dijaspore sa zavičajem, pred nama je mnogo zajedničkog rada“, istakao je Gujon.

Ministar Klokić je istakao opredeljenje Vlade Republike Srpske da izađe u susret potrebama naših ljudi koji žive u inostranstvu zbog čega je, kako je rekao, nedavno formiran Odsek za saradnju s dijasporom u okviru Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …