Gujon sa studentima na proslavi Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Studentskom gradu

Od ranog jutra studenti iz Beograda obeležili su Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Studenti su izradili zastavu veličine od 25 metara i simboličnim snimkom danas u Studentskim gradu poslali poruku celoj naciji da je briga o identitetu i nacionalnim simbolima važna.

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Arno Gujon obišao je studente i obratio im se povodom današnjeg obeležavanja Dana jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

„15. septembra 1918. godine dogodila se važna stvar kako za Srbiju, tako i za celu Evropu, a to je proboj Solunskog fronta u kome su učestvovali svi Srbi iz Srbije, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine ali i iz naše dijaspore koji su došli da ratuju za svoju otadzbinu ne očekujući ništa zauzvrat“, rekao je na početku svog govora direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

„Hvala studentima Univerziteta u Beogradu na toplom dočeku u prelepom Studenjaku okićenom trobojkama! Drago mi je što je tradicija Dana nacionalne zastave, koja postoji u mnogim državama sveta, od Amerike do Rusije, zvanično oživela u Srbiji i Republici Srpskoj. Narodna zastava je jedan od najmoćnijih simbola koji postoje jer oličava postojanje jednog naroda okupljenog oko svog jezika, kulture i vere. Isticanjem te zastave šaljemo poruku mira i jedinstva, kako nama samima tako i drugima.“ – naglasio je direktor Gujon.

Predsednica SKONUS-a Margareta Smiljanić rekla je da je organizacija u razgovoru sa studentima odlučila da Dan jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeleži isticanjem trobojke u svim univerzitetskim gradovima u Srbiji.

„Smatram da je poruka koju mladi šalju jako važna jer potvrđuje da je mladima stalo do naše države i naših nacionalnih simbola“, dodala je.

„Veliko nam je zadovoljstvo što ćemo tradicionalno obeležiti Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave kada se obeležava godišnjica proboja Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu. Ponosni smo što, zajedno sa svim našim studentima u najvećem studentskom gradu na Balkanu, ali i u drugim domovima u sklopu Studentskog centra, uvek obeležimo nacionalne praznike koji su od velikog značaja za jačanje identiteta, razvoj kulturnih vrednosti i nacionalne pripadnosti kod mladih“, istakao je direktor Ustanove Studentski centar „Beograd“ Goran Minić.

Dođaj su organizovali CEROB, SKONUS i Ustanova Studentski centar Beograd.

Check Also

Uprava pomaže Srbima u Bosanskom Grahovu

Pčelarsko društvo „Grahovo“ iz Bosanskog Grahova dobilo je milion dinara /oko 16.600 KM/ pomoći od …