Gujon: Srbi u Mađarskoj čuvaju klicu autentičnosti

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon boravio je u Mađarskoj gde je 4. novembra učestvovao na Međunarodnoj konferenciji posvećenoj zaštiti i promociji vrednosti nacionalnih manjina održanoj u Budimpešti.

„Najveći srpski muzej van Srbije nalazi se u Mađarskoj. Svaki predmet ove vredne kolekcije nije samo nasleđe Srba iz Mađarske već deo bogatog i raznolikog kulturnog nasleđa ove zemlje. Samo nas ovakvi zajednički projekti čine delom autentične Evrope. Evrope koja čuva svoje tradicije. Evrope koja se ponosi svojom kulturom i istorijom. U promovisanju takve Evrope, treba da radimo zajedno.“

Gujon je posetio srpsku školu „Nikola Tesla“ u Budimpešti, za koju je rekao da za Srbe predstavlja više od obrazovne ustanove.

 

„Srbi vole da kažu da, ako je koren dobar i drvo će biti zdravo. Posetio sam mnoge škole širom sveta, ali nigde nisam video toliko čvrst i zdrav koren kao u srpskoj školi „Nikola Tesla“ u Budimpešti. To je jedna velika porodica u kojoj se čuva klica srpske autentičnosti iz koje izniču mladi obrazovani ljudi duboko ukorenjeni u svom srpskom identitetu. Zahvaljujući direktorki Jovanki, našim profesorima i učenicima, danas u glavnom gradu Mađarske imamo instituciju koja može da posluži kao dobar primer kako treba da izgleda moderna srpska škola u svetu“, rekao je Gujon.

On se sastao sa predstavnicima Srpske samouprave u Mađarskoj i ambasadorom Srbije Ivanom Todorovim, episkopom budimskim Lukijanom i obišao uži centar Sentandreje.

Image

„Srbiju sam prvi put upoznao davne 2005. sa Srbima na Kosovu i Metohiji. Danas, 17 godina kasnije, imao sam priliku da se upoznam sa bogatim kulturnim nasleđem kosovsko-metohijskih Srba koji su pod Arsenijem Čarnojevićem došli u Sentandreju davne 1690 godine. Episkop budimski gospodin Lukijan je uvek dobar domaćin i neko od koga sam naučio mnogo o istoriji Srba sa ovih prostora“, rekao je Gujon.

Check Also

U Novom Sadu otvorena Kancelarija za pravnu pomoć Srbima iz Federacije BiH

U Novom Sadu danas je otvorena Кancelarija za pravnu pomoć Srbima koji imaju imovinu u …