Gujon svečano otvorio osam škola srpskog jezika u Austriji

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon boravi u dvodnevnoj poseti Srbima iz Austrije. Tokom zvanične posete, Gujon je otvorio osam dopunskih škola u Beču, St. Poltenu kao i u Braunauu, Gmundenu, Ensu, Štajeru i Licnu. Sve škole su deo mreže „Prosvjetinih“ srpskih škola u Austriji koje funkcionišu zahvaljujući podršci Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu i Eparhije austrijsko – švajcarske SPC.

„Kada sam prošlog novembra imenovan na mesto direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu odmah sam shvatio da je potreba za školama srpskog jezika u našoj dijaspori ogromna i da treba dosta raditi na tom polju. Godinu dana kasnije, sa velikim zadovoljstvom mogu da kažem da sada otvaramo dvadeset tri škole srpskog jezika u svetu, od toga osam samo u Austriji. Za veoma kratko vreme, uspeli smo da udvostručimo broj đaka koji pohađaju ovaj program u Austriji. Upis u nove i postojeće škole traje do kraja oktobra i već sada je veći od 400 polaznika“, rekao je Gujon.

Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu u školskoj 2021/22 otvorila je 23 nove dopunske škole srpskog jezika u dijaspori za šta je izdvojila 20 000 000 dinara. Od Rusije, Malte, Holandije pa sve do Austrije, Španije i Portugalije preko 800 mališana imaju priliku da pohađaju časove srpskog jezika i kulture u novootvorenim školama

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …