Gujon: Želja za ulaganjem mora da bude ekonomski isplativa

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon učestvovao je  na konferenciji „Digitalizacija saradnje i kreiranje politika za poslovnu dijasporu“ 21. oktobra u Privrednoj komori Srbije u okviru projekta „Povežimo se“ Međunarodnog centra za migracionu politiku.

Gujon je naglasio važnost davanja adekvatnih informacija i podsticaja koji će iskrenu želju pripadnika dijaspore za investiranjem u Srbiji učiniti da bude i ekonomski isplativa.

„Dijaspora ulaganjem u svoju otadzbinu ulaže u svoj dom, kojem uvek može da se vrati. Želja da se investira u razvoj rodnog kraja prisutna je kod mnogih naših sunarodnika u rasejanju,  što sam mogao i lično da posvedočim. Ipak, bez konkretnog ekonomskog interesa, ta želja najčešće nije realna ni ostvarljiva“, rekao je Gujon.

Cilj konferencije bio je upoznavanje sa sledećim koracima oko digitalizacije saradnje sa poslovnom dijasporom preko onlajn platforme “Poslovni atlas Srbije i dijaspore” i predstavljanje „pretraživača” investicionih prilika i partnera “Poslovnog atlasa”. Pored „pretraživača”, bili su predstavljeni onlajn profili lokalnih samouprava i regiona za ulaganje dijaspore, investicione prilike razvijene u okviru projekta, kao i predlozi mera i politika ka poslovnoj dijaspori.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …