Hiljadu munja Nikole Tesle

– U gradu američke nezavisnosti pet dana se slavio 157 rođendan srpskog genija. Maršom za nezavisnost energije najavili borbu za Teslinu ideju o čistoj planeti, a vatrometom uveličali slavlje.

Marko Lopušina

Specijalnom proklamacijom koju je potpisao Majkl Nater, gradonačelnik Filadelfije u ovom gradu je 157 rođendan Nikole Tesle proslavljan kao praznik grada od šestog do desetog jula. Punih pet dana Filadelfija je bila prestonica svih Teslijanaca sveta i centralno mesto za proslavu Teslinog dana na planeti. Pored gradske vlasti glavni organizator proslave je bila Teslina
naučna fondacija, Filadelfijski univerzitet i država SAD.

– Teslini dani su započeli egzibicijom mašina u Parku nezavnisnosti ispred Zvona slobode u Filadelfiji.U subotu su egzibicijom mašina koje proizvode slobodnu energiju i Maršom za nezavisnost energije otvoreni peti po redu Teslini dani sa namerom da proslavi Dan grada i da se promoviše lik i delo – javila nam je Mirna Momčičević, portparol Tesline naučne fondacije.
Svi prisutni su u popodnevnim satima Maršom za nezavisnost energije i potom potpisivanjem Peticije za nezavisnost energije izrazili svoje nezadovoljstvo upotrebom industrijskih tehnologija, koje su veoma skupe i nečiste i apel za primenu Teslinih ideja o proizvodnji besplatne energije. Drugog dana, sedmog jula u Filadelfiji je otvorena je izložba kompanije Tesla Motors, na kojoj je predstavljen jedan od najprestižnijih automobila u SAD.

– Park nezavisnosti u Filadelfiji je bio mesto gde je promocijom ovog automobila na struju, kakav je i sam Tesla projektovao, u
Parku nezavisnosti predstavljena najnovija ekološka tehnologija. U zdanju Etičkog društva popodne je održan prijemu Tesline naučne fondacije, na kome su zvanice, posetioci i gosti imali priliku da probaju hranu koju je Nikola Tesla najčešće konzumirao, kao i poznata mađarska vina koja je najviše volio – obavestio nas je Nenad Stanković, izdavač i urednik specijalnog
broja Tesla Magazina na engleskom jeziku, koji je promovisan u SAD.

[blockquote_left] PUTUJUĆA IZLOŽBA

Nikola Lončar, predsednik Tesline naučne fondacije je u Njujorku 10. jula, gde je otvorena velika izložba i postavka Muzeja Nikola Tesla, potpisan ugovor o saradnji Filadelfije i Beograda o realizaciji projekta Putujuće izložbe po Americi. – Izložba „Nikola Tesla- juče, danas, sutra“, koja treba da prikaže šta od Teslinih ideja tek treba da se realizuje i šta će nam novo doneti, putovaće u sve veće gradove Amerike i Kanade i tako milione ljudi informisati o veličini srpskog genija – rekao nam je Nikola Lončar. [/blockquote_left]

Na prijemu su dodeljene Godišnje nagrade Tesline naučne fondacije. Za rad u promovisanju Teslinog imena i dela nagrađeni su akteri predstave Tesla sa Brodveja, koja se prikazuje sa rasprodatim ulaznicama u njujorku. To su dramski pisac Šeri Graubert, reditelj Sanja Beštić, poreklom iz Zemuna i glumac Željko Dimić, koji igra Nikolu Teslu. Nagrađen je Nenad Stanković, za Tesla Magazin kao izdavački poduhvat godine. Dobitnici priznanja su i Brajan Jetser za inovativne projekte koji spajaju umetnost i tehnologiju, Marina Švabić za izuzetnu organizaciju Komemorativne Tesline konferencije u hotelu Njujorker početkom godine. I Sam Mejson za organizaciju manifestacije „Marš milion volti“, koja je predstavila Nikolu Teslu kao vladara nad hiljadu munja.

– Proslava u Filadelfiji je nastavljena koncertom Divajn hend ansambla, koji je prisutnima izveo nekoliko numera na retkom, ali za mnoge intrigantnom instrumentu tereminu, koji je nastao kao plod Teslinih patenata. U dve najprestižnije biblioteke u Filadelfiji, organizovana su predavanja naučnika, umetnika i muzičara. Svoje knjige o Tesli su predstavili profesor Bernard Karlson sa Virdžinija univerziteta, Mark Sejfer i David Kent. Na ovim javnim tribinama razmatrani su aspekti uticaja Nikole Tesle na društvo, umetnost, nauku i medicinu – kaže Mirna Momčičević, portparol Tesline naučne fondacije.

Najzanimljiviji deo proslave Teslinog rođendana u Filadelfijibilo je veliko narodno slavlje u noći između 9. i 10. jula ispred Zvona slobode. Ugašene su rođendanske svećica, presečena je rođendanska torta i prisutni su poručili javnosti da Nikola Tesla nije zaboravljen, ni njegovi patenti i da će se potruditi da se sve njegove ideje realizuju.

Check Also

Gujon se sastao s gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanivukovićem

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon sastao se s …