Hrvatska dijaspora plaća Šimunićevu kaznu

Izvor: Politika

Udruženje „Nefeš Haja” iz Banjaluke pokrenulo peticiju da se Hrvatskoj zabrani da učestvuje na SP 2014, a jedan hrvatski sajt iz SAD prikuplja novac da bi platio kaznu fudbaleru.

Simunic-peticija-

„Slučaj Šimunić” svakog dana dobija novo poglavlje, a sada je novo to što Srbi traže podršku da se Hrvatskoj zabrani da učestvuje na Svetskom prvenstvu u Brazilu 2014, dok Hrvati skupljaju novac da bi platili kaznu za Josipa Šimunića.

Ovaj fudbaler, koji je upalio nove varnice na Balkanu one večeri kad je na zagrebačkom „Maksimiru” uzvikivao ustaški poklič zajedno s razdraganom publikom „za dom – spremni”, za neke je junak, a za neke tragičar, pa je tako podelio i građane Hrvatske.

Svi hrvatski sajtovi preneli su juče vest da se na američkom portalu „Čejndž” (www.change.org), na kojem se objavljuju razne peticije iz celog sveta, pojavila peticija Organizacije za obrazovanje o holokaustu i genocidu „Nefeš Haja” iz Banjaluke, koja traži da se fudbalska reprezentacija Hrvatske izbaci sa Svetskog šampionata u Brazilu.

Peticija je otišla i na adresu Svetske fudbalske federacije (FIFA), na engleskom i srpskom (ćirilicom) a ispod njega je potpisana Mira Jovanović:

„Poštovani članovi Fife i Fifinog odbora, hvala vam što ste konačno počeli disciplinski postupak protiv Šimunića i Fudbalske organizacije Hrvatske. U potpunosti podržavamo vašu akciju, želeći da uskoro donesete odluku. Dosta je bilo.

Šimunić kaže: ’Za dom(ovinu)’ a publika odgovara ’Spremni’ – i, ponavlja ovu frazu ČETIRI PUTA – frazu koja je bila pozdrav tokom Drugog svetskog rata, za vreme ustaškog pro-nacističkog režima 1941-1945.

Pod tim rasističkim režimom ustaše su ubile hiljade i hiljade Srba, Jevreja i Roma. Zamislite da u Berlinu fudbalski reprezentativac Nemačke u 21. veku uzvikne: ’Zig, Hajil’ … bio bi to veliki skandal, a ljudi širom sveta bi ga razumeli kao povratak nacističkih vremena. Moramo se gromoglasno suprotstaviti kad god se u javnosti progovori govorom mržnje. Zapamtite,

’Genocid je proces koji se razvija u osam etapa koje su predvidljive, ali ne i neumitne. Proces nije linearan. Preventivnim merama može biti zaustavljen u svakoj etapi. Logično, kasnijim etapama moraju prethoditi ranije etape. Ali sve etape nastavljaju da deluju tokom celog procesa.’ (Osam etapa genocida, Gregori H. Stenton) Poslednjih meseci Hrvatska, nova članica EU, sve više napreduje u antisrpskom stavu i postupcima.

Postalo je društveno prihvatljivo uništavati ćirilične table, prihvatljivo je deliti plakate ’Srpsko porodično stablo’ koji prikazuju ljude obešene o drvo – podsećajući na činjenicu da su Srbi, pored ostalih načina ubistava, bili vešani na stabla tokom Drugog svetskog rata – a sada, izgleda da je prihvatljivo stati pred publiku i uzvikivati: ’Za dom(ovinu)…’ ’Spremni’ I, učiniti to ČETIRI PUTA. Quo vadis, Europae!?

Članovi Fife, molimo vas, otvorite oči i um i kažete NE rasizmu i govoru mržnje Molimo vas, razmislite ne samo o tome da novčano kaznite Šimunića i reprezentaciju Hrvatske, već i o tome želite li pro-ustaškog fudbalera na Svetskom fudbalskom prvenstvu u Brazilu 2014!

Razmislite o isključenju Šimunića sa Svetskog fudbalskog prvenstva u Brazilu! Na međunarodnim takmičenjima nam nisu potrebni igrači-rasisti. Za takve, nagrada je ako im se dozvoli da odu u Brazil!”

Istovremeno, hrvatska dijaspora prikuplja novac da bi platila kaznu koju je hrvatski sud izrekao Josipu Šimuniću (25.000 kuna, što je oko 3.200 evra). Zapravo, tu inicijativu je pokrenuo portal „CroatianSports.com” čije je sedište u Sjedinjenim Američkim Državama.

Od svakog hrvatskog iseljenika traži se da izdvoji 100 američkih dolara, a do juče u popodne prikupljeno je 2.000 dolara. Navodi se da će, ukoliko Šimunić odbije ovu pomoć, novac biti prosleđen Crvenom krstu Hrvatske.

Check Also

Donacija Srbije Srpskoj – pomoć u borbi protiv virusa Covid19

izvor: srbija.gov.rs Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas, zajedno sa potpredsednicom Vlade i …