Hrvatska u EU, Srbi i dalje bez stanova i penzija

izvor: Naše novine

Hrvatska će za manje od mesec dana postati članica EU, ali to neće mnogo uticati na položaj izbeglih Srba i povratnika, niti će značajnije doprineti rešavanju njihovih stanarskih i imovinskih prava, prava na penziju i deviznu štednju, smatraju u izbegličkim udruženjima.

foto: mc.rs

Da bi se ta situacija promenila, potrebno je da se Vlada Srbije aktivno uključi u taj proces. „Oko 300.000 proteranih Srba koji žive u Srbiji, nekoliko desetina hiljada koji žive u evropskim zemljama, Australiji i SAD, i dalje će ostati uskraćeni. Srbi povratnici, kojih je oko 50.000, takođe se suočavaju sa brojnim problemima“, rekao je Tanjugu predsednik Koalicije izbegličkih udruženja i poslanik Miodrag Linta.

Oko 40.000 srpskih porodica, dodao je Linta, izgubilo je stanarska prava, a Hrvatska je jedina država na prostoru bivše Jugoslavije koja nije omogućila proteranim Srbima da ih otkupe. Problem je, kako tvrdi, i 50.000 penzionera kojima se duguje 81 zaostala penzija, a kuće 10.000 srpskih porodica su srušene i izmenama zakona im je onemogućeno da dobiju naknadu štete. U Republičkom komesarijatu za izbeglice, međutim, očekuju da će Hrvatska ulaskom u EU steći znatno više obaveza prema Srbima koji su njeni državljani.

Check Also

Međunarodno kviz takmičenje ,,Znameniti Srbi“

Izvor: Fondacija ,,Mir Božiji“ Projekat „Znameniti Srbi“ je  kulturna manifestacija vaspitno-edukativnog karaktera koja će se …