Informativni šalter za Srbe u Trstu

U prostorijama Regionalne Vlade Friuli Venecija Đulija u Trstu potpisana je konvencija kojom se otvara informativni šalter za srpsku zajednicu iz Trsta i Regije Friuli Venecija.

Informativni šalter sa ciljem promovisanja procesa integracije biće na raspolaganju srpskoj zajednici Trsta i okoline. Procenjuje se da u Trstu živi oko 10 000, a na celom području Regije oko 40 000 naših građana.

Konvencija je potpisana u prisustvu predsednice regije Debore Serakjani, gradonačelnika Trsta Roberta Kozolinija, predstavnika Privredne komore Trsta Valtera Staniše, predsednika Srpske crkvene opštine Zlatan Selakovića i Geneneralnog konzula R Srbije u Trstu Dragana Kićanovića.

Pomenuti šalter formiran je na osnovu regionalnog zakona koji je usvojen februara 2013. godine  Tokom kratke svečanosti koja je održana u palati Regionalnog Saveta na Trgu Oberdan, podvučeno je da ovaj šalter predstavlja još jednu kariku u konsolidaciji institucionalnih odnosa između Republike Srbije i ove Regije, kao plod velikog rada lokalnih vlasti i srpske  zajednice.

Šalter, koji će pružiti čitavu seriju savetodavnih usluga birokratsko-administrativne prirode čiji će cilj biti promocija društvene, privredne i kulturne integracije, sa sedištem u ul. Genova 15 postaće operativan za oko mesec dana.

“Sa jedne strane, radi se o priznanju srpskoj zajednici na našoj teritoriji, kao zajednici od istorijskog značaja koja je dobro integrisana i produktivna“, naglasila je predsednica Regije Debora Serakjani, a navodi tršćanski list „Il Piccolo“ i dodala:

„Sa druge strane, predstavlja još jedno učvršćivanje internacionalnih odnosa sa Republikom Srbijom koji su pokrenuti tokom skorašnje posete Beogradu u pogledu trgovinskih odnosa, bolje saradnje u okviru evropskih strategija, u pogledu razvoja makro regija, kao i u pogledu potpisivanja protokola o namerama u pogledu istraživačkih centara“.

Iste koncepte je podvukao i : „Srpska zajednica predstavlja značajan deo grada Trsta i sa ponosom neguje svoje istorijske i kulturne tradicije. Šalter će tako postati instrument više na polju integracije same zajednice u jedan koherentan grad, koji se sve više širi valorizujući različitosti“, rekao je gradonačelnik Trsta Roberto Kozolini.

Generalni konzul Republike Srbije, Dragan Kićanović koji je podvukao da ova nova inicijativa predstavlja „veliki korak napred u pogledu ekonomsko-kulturnih odnosa između dve zemlje“, a predsednik Pravoslavne Crkvene opštine, Zlatan Selaković je rekao da informativni šalter predstavlja osnovni cilj za jednu istorijsku zajednicu u Trstu, koji je plod velikog rada i saradnje, a isto tako je veoma dragocen za buduće generacije“.

Predstavnik Privredne komore Trsta, Valter Staniša je izjavio da konvencija predstavlja značajan prelaz na polju integracije jedne veoma aktivne zajednice u Trstu“.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …