Informisanje srpske dijaspore u Mađarskoj

izvor: Međunarodni radio Srbija

Srbi u Mađarskoj su zakonom priznata manjina, a njihova zajednica je prva u Evropskoj uniji koja je dobila status manjine u celokupnoj srpskoj dijaspori. O informisanju srpske zajednice u ovoj susednoj zemlji brinu četiri zaposlena novinara Srpske redakcije u okviru Fonda za medijske usluge.

Srpska redakcija radi u okviru Fonda za medijske usluge u kome su Mađarska televizija, Radio, Dunav TV i novinska agencija, rekao je u izjavi za Međunarodni radio Srbija Predrag Mandić, novinar i urednik Srpske redakcije. Redakcija emituje informativno-muzički magazin pet dana u sedmici, od ponedeljka do petka u terminu od dva do četiri. Prema Mandićevim rečima, cilj ovih emisija je da na maternjem jeziku informišu slušaoce srpske manjine o političkim, društvenim i temama iz kulture. Prilagođavajući se dnevnim i nedeljnim zbivanjima, strukturu magazina čine vesti, izveštaji, pregled štampe.

U emisijama koje se emituju vikendom slušaocima ispunjavamo muzičke želje, a drugi deo je vreme koje posvećujemo osvrtu na proteklu nedelju i emitujemo priloge koji su bili najznačajniji sa aspekta srpske zajednice u Mađarskoj, rekao je Mandić. Naš sagovornik ističe da se pažnja posvećuje i kulturnim dešavanjima u matičnoj zemlji i svim važnijim zbivanjima u Srbiji.

Jednom nedeljno, iz studija u Budimpešti, emituje se emisija „Srpski ekran“ u trajanju od 30 minuta. Na programu je utorkom od 12 i 30 do 13 časova. Repriza je u sredu u 7 časova na Dunavskoj TV. „Srpski ekran“ preuzima i RTV i emituje u Srbiji. U emisiji se obrađuju teme vezane za srpsku zajednicu u Mađarskoj.

Mandić ističe da su njihovi slušaoci prvenstveno u Mađarskoj. Imamo slušaoce i u Hrvatskoj, Rumuniji, Srbiji, rekao je Mandić ne skrivajući zadovoljstvo što je ovaj program slušan i van granica Mađarske. Naš sagovornik ukazuje da srpska zajednica u Mađarskoj ima dobru saradnju sa Srbima u okolnim zemljama. Mandić je ocenio da je važno da se Srbi u Mađarskoj upoznaju sa položajem Srba u Rumuniji, Hrvatskoj, Slovačkoj, Austriji. U tom smislu on je izdvojio nedavnu posetu 80 Srba koji žive u Austriji srpskoj zajednici u Budimpešti.

Naš sagovornik ističe da celokupan program na srpskom jeziku realizuje četiri novinara i da, za sada, zbog malog broja zaposlenih, ne razmišljaju o uvođenju internet portala. Radio emisiju na srpskom jeziku moguće je svakog dana slušati uživo na internetu na adresi www. radio.hu

Check Also

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Srbija i Republika Srpska  prvi put obeležavaju zajednički praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i …