Interviju - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

Title
Idi na sadržaj
Naslovna   ›   Mediji   ›   Interviju
Gujon za Pink: Važno je deci iz dijaspore pokazati da su dobrodošli, Srbija je njihova kuća
23.05.2023   
Interviju

„Svesrpski dečji sabor“ postao je tradicionalna gradska manifestacija. Ove godine održava se od 25. do 28. maja, a očekuje se dolazak dece iz šest zemalja.

 

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon kaže da Uprava od 2018. godine logistički i finansijski podržava ovu manifestaciju, koju organizuje Dečiji kulturni centar.

 

- Deca koja dolaze biće smeštena u porodicama svojih vršnjaka ovde u Beogradu. Verujem da prijateljstva koja se rađaju u detinjstvu ostaju urezana u sećanju - dodao je Gujon.

 

Kako je rekao, očekuje se dolazak dece iz Nemačke, Austrije, Mađarske, Severne Makedonije, Rumunije i Hrvatske.

 

- Radimo na tome da pomognemo deci u dijaspori da nauče jezik i sačuvaju svoju kulturu i identitet i da im pokažemo da su dobrodošli, da je Srbija njihova kuća i domovina - povukao je Gujon i ocenio da je najteža situacija kada se govori o dijaspori u regionu.

 

Prema njegovim rečima, kaže da nije isto biti Srbin u Mađarskoj i u Hrvatskoj ili pojedinim delovima BiH.

 

- Ipak, puno zavisi od nas. To vidimo na primeru Mađarske. Ne možemo biti robovi prošlosti, moramo gledati u budućnost - istakao je Gujon.

 

 

 

 

Izvor: Pink 

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu © Sva prava zadržana
REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
Uprava za saradnju sa dijasporom
i Srbima u regionu
Nazad na sadržaj