Irski model saradnje sa dijasporom

Direktorka Kancelarije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu dr Slavka Drašković i počasni konzul Republike Irske u Srbiji En Pešić na sastanku u Kancelariji razmenile su svoja dugogodišnja iskustva u radu sa dijasporom i ukazale na uspešne primere saradnje sa dijasporama obe zemlje.

Dr Slavka Drašković istakla je da pripadnici srpske dijaspore imaju ključnu ulogu u procesu reformi naše zemlje, kao dobri poznavaoci društvenih i privrednih kretanja u svetu i ambasadori Srbije u zemljama gde žive.

Konzulka Irske predstavila je „Gedering 2013“, program koji okuplja brojnu dijasporu i slavi irsku kulturu, tradiciju, običaje i poslovanje. Pešić je predložila i povezivanje sa lokalnim zajednicama u Irskoj, navodeći primer projekta u kojem su irske lokalne crkve putem društvenih mreža pozvale svoju dijasporu iz celog sveta da poseti i upozna se sa krajevima iz kojih potiče.

Kancelarija za dijasporu intenzivno radi na zavičajnom povezivanju srpske dijaspore sa lokalnim zajednicama u matici, ukazala je dr Drašković, pri čemu primena iskustava Irske, uz činjenicu da ova zemlja trenutno predsedava Evropskom unijom, može biti od naročitog značaja za našu zemlju.

Zahvaljujući velikom ekonomskom razvoju koji Irska poslednjih godina beleži, ali i projektima ovog tipa, prema rečima konzulke, nakon više od jednog veka sve je više mladih, obrazovanih ljudi sa iskustvom koji želi da se vrati u Irsku.

Jedan broj pripadnika naše dijaspore učestvuje u migracionim procesima, radeći za velike multinacionalne kompanije u Irskoj, a posebno u industriji informacionih tehnologija, istakla je direktorka.

Počasna konzulka pozvala je dr Drašković da poseti „Gedering 2013“ u Irskoj, radi koordinacije oko primene modela poput ovog i u našoj zemlji, i daljeg širenja mreža dijaspore i matice.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …