Istina o Srbima sporo prodire u Ameriku

Izvor: Politika

Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić pozvao je Srbe koji žive u Americi da se više politički angažuju i da od kongresmena i senatora traže da o Srbima iznesu istinu pred američkom administracijom.

Obrad Kesić
Obrad Kesić

„Istina o Srbima teško prodire jer smo medijski linčovani. Treba da se angažujemo ovde gde živimo tako što ćemo izlaziti na glasanje i tražiti od kongresmena, senatora i gradonačelnika koji nas predstavljaju da, u naše ime, iznose istinu u Vladi SAD i odborima čiji su članovi”, rekao je Kesić u obraćanju učesnicima tribine koju je u Merilvilu organizovao Sabor krajiških Srba iz Čikaga.

Kesić je, kako prenosi Srna, naglasio da Srbi treba da pozivaju američke zvaničnike na svoje skupove da bi oni shvatili da su i Srbi deo glasačkog tela koje može da glasa za ili protiv njih. Predsednik Srpskog instituta iz Vašingtona Danijela Sremac navela je da Srbi ne smeju da dozvole da se prekraja istorija i da treba da objasne svetu koliki je značaj krajiških Srba u odbrani Evrope od turske najezde. „Niko nema pravo da ponižava krajiške Srbe, koji su od oslobodilaca danas postali nacionalna manjina, a neki im osporavaju i taj status, želeći da ih isele. Naša kulturna baština i istorija treba da budu naša svetinja koju moramo očuvati za buduće generacije”, istakla je ona.

Advokat Robert Pavić, koji zastupa Srbe proterane iz nekadašnje Republike Srpske Krajine u tužbi protiv američke firme MPRI i njenih generala, a koja se odnosi na operaciju hrvatskih snaga „Oluja”, rekao je da je predmet „na čekanju”, jer MPRI pokušava da skine odgovornost sa sebe, pošto su hrvatski generali oslobođeni krivice pred Haškim tribunalom.

Check Also

Uprava pomaže Srbima u Bosanskom Grahovu

Pčelarsko društvo „Grahovo“ iz Bosanskog Grahova dobilo je milion dinara /oko 16.600 KM/ pomoći od …