Istina o Teslinom životu i zaostavštini

izvor: RTS

Film „The Mad Scientist“ koji se bavi životom i zaslugama Nikole Tesle i njegovoj borbi sa Tomasom Edisonom biće delimično sniman u Srbiji. Režiser ostvarenja Majkl Enton kaže da je vreme da se priča srpskog naučnika ispriča pre nego što bude izmanipulisana do apsurda. „Dugujemo to Tesli i njegovoj zaostavštini“, ističe Enton.

Američki režiser Majkl Enton svetu će prikazati život Nikole Tesle kroz film The Mad Scientist (Ludi naučnik) koji će delom snimiti u Srbiji i na srpskom jeziku.

foto: telegraf.rs
[blockquote_left] Glumu završio u Njujorku

Branko Tomović je rođen 1980. u Nemačkoj, a glumu je studirao na prestižnom Pozorišnom institutu „Li Strasberg“ u Njujorku. Živi u Londonu, mada često boravi u Berlinu. U američkim bioskopima se trenutno prikazuje horor „Entity“, u kojem igra glavnu ulogu. Glumio je u filmovima „Bornov ultimatum“, „Intervju sa ubicom“, „Tiha reka“, kao i u serijama „Red i zakon“ i „Tihi svedok“. U Velikoj Britaniji ga zastupa agencija „United Agents“, jedna od najpoznatijih u Evropi, čiji su klijenti Kejt Vinslet, Kira Najtli i Juan Mekgregor. [/blockquote_left]

Film će se, prema rečima Entona, baviti životom srpskog naučnika u SAD i otkriti istinu o njegovom odnosu sa Tomasom Edisonom.

Američki režiser je u intervjuu pred godišnjicu Teslinog rođenja (10. jul 1856. godine) za sajt Inserbiarekao da želi da širom sveta podigne svest o jednom od najvećih naučnika ikada, koji je, kako kaže, zaslužan za mnoga važna otkrića i izume ali se o njemu, van Balkana, malo zna.

„Isak Njutn, Bendžamin Frenklin, Albert Ajnštajn su poznata imena ne samo u SAD već u celom svetu. Kada pogledamo Teslu, možemo reći da njegov doprinos ne samo da je u rangu sa njihovim već u nekim slučajevima i veći. Ali izvan Srbije on je misterija. Često izgleda da se o njemu govori samo preko društvenih mreža i to uglavnom kada je reč o nekim teorijama zavere“, rekao je Enton.

Ideja filma je da se otkrije misterija.

„Moja namera je da definišem ko je Tesla bio i odalke je došao. Još važnije, podelićemo Teslinu priču i zaostavštinu sa generacijom koja je odrasla nesvesna njegovog uticaja na svet“, dodao je Enton.

Želeći da što autentičnije predstavi Teslu, američki režiser je odlučio da za ulogu Tesle angažuje Branka Tomovića, srpskog glumca rođenog u Nemačkoj. Enton ide i korak dalje i kaže da će delovi filma biti snimljeni u Srbiji.

„Mislim da bi se Srbi složili da film o Nikoli Tesli treba snimiti u Srbiji. Stoga, iako će veći deo filma biti snimljen u SAD, ključne scene biće snimljene u Srbiji“, rekao je režiser.

Dug Tesli

Prema njegovim rečima, nije bilo lako dobiti neophodne dozvole i finansijsku podršku za snimanje u Srbiji. Enton se nada da će mnogi, pa i srpske vlasti, uvideti važnost filma i pomoći da se on delom snimi u Srbiji.

„Dugujemo to Tesli i njegovom zaveštanju“, dodaje režiser.

Čak će i neke scene biti snimljene na srpskom, što je pomalo neobičan potez za jedan američki film.

„Tesla je bio Srbin. Pričao je na srpskom sa porodicom i verujem da bi želeo da njegov jezik bude tačno predstavljen. To će pomoći u stvaranju atmosfere i približiti nas stvarnom čoveku“, naveo je Enton.

Američki režiser takođe traži srpsku glumicu koja bi igrala Teslinu majku.

„Autentičnost mi je važna. Želim da film bude što tačniji tako da i likovi u filmu treba da budu Srbi. Već smo izabrali Branka Tomovića za glavnu ulogu, ali sada tražim srpske glumice koje bi igrale njegovu majku i sestre“, ističe režiser.

Srbija treba da bude ponosna na film

Enton je rekao da je važno da Srbija bude ponosna na ovaj film i da ga smatra verodostojnim poput svojih istorijskih knjiga koje mnogo preciznije opisuju Teslu nego bilo koje istorijske knjige u SAD.

„Interesovanje za Teslu raste. Ljudi danas traže nešto više. Žele da čuju o ljudima koji su živeli živote veće od novca i slave. Uspeh se danas najčešće procenjuje poslovnim uspesima ali to nije bio krajni cilj kome je Tesla“, kaže Enton.

„Prošle godine, Tesla je bio jedan od pet najtraženijih naučnika na internetu, čak traženiji od Njutna. Sada je vreme da se priča srpskog naučnika ispriča pre nego što bude izmanipulisana do apsurda. To je stvar koja me goni. Da iznesem istinu o životu i zaostavštini jednog velikog čoveka“, dodao je Enton.

Veliko interesovanje

Njegov film, čije bi snimanje trebalo da počne u avgustu, izazvalo je, kaže, interesovanje velikih holivudskih glumaca.

„Ambicija mi je da napravim veliki film, film za Oskara, koji će biti dostojan veličine čoveka o kom govori. Da bih to postigao, neophodan mi je veći budžet od planiranog i zbog toga pozivam javnost da mi u tome pomogne, ne samo u SAD, već i u Srbiji“, apeluje Enton.

Režiser je inače producent, pisac i reditelj komedije Potheads: The Movie iFreaky Geeky Nation. Karijeru je počeo kao scenarista da bi se prebacio na glumu i dobio manje uloge u serijama Urgentni centar i Opšta bolnica.

Kako se navodi na sajtu IMDB 2008. godine je vodio jednu od najvećih kampanja za izbor senatora u istoriji Pensilvanije. Godinu dana kasnije izabran je za člana državnog komiteta Pensilvanije i potpredsednika bolnice „Kej Ker“.

Lik srpskog naučnika Nikole Tesle već nekoliko puta je ekranizovan. U narednom periodu najavljena su još najmanje dva ostvarenja o njegovom životu. Jedno od tih je i Tesla – Vladar sveta (Tesla – Ruler of the World) scenariste Vladimira Rajčića sa Radetom Šerbedžijom i Lolitom Davidović gde bi, kako se spekuliše, naučnika trebalo da igra Kristijan Bejl.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …