Istraživanje o preduzetništvu povratnika

Grupa 484 i Institut društvenih nauka sprovode istraživanje „Transnacionalne mreže, transnacionalno preduzetništvo i uloga države“. Cilj istraživanja je da se skrene pažnja na preduzetništvo povratnika, koji svoja znanja i iskustva stečena u inostranstvu primenjuju u Srbiji.

Na ovaj način privrednici iz dijaspore unapređuju ekonomski razvitak lokalne zajednice u kojoj posluju, ali i cele zemlje. Oni doprinose da se iskustva stečena u inostranstvu pretoče u perspektivne privredne aktivnosti u Srbiji.

Na osnovu nalaza istraživanja biće formulisane preporuke donosiocima odluka kako bi se stvorila što povoljnija klima i podstaklo preduzetništvo kod povratnika u Srbiji.

Molimo sve naše sunarodnike iz dijaspore da ukoliko ispunjavaju jedan od sledećih uslova:

– Ukoliko su boravili u inostranstvu duže od godinu dana (radili ili se školovali) i sada se bave preduzetništvom (ili rade u firmi) u čiju delatnost spada i saradnja sa inostranim firmama.

– Ukoliko su trenutno u inostranstvu duže od godinu dana i bave se preduzetništvom (ili rade u firmi) u čiju delatnost spada i saradnja sa Srbijom

popune elektronski upitnik: http://cawi.ipsos.rs/?lng=srp&code=13ax00ye50qo00jf47ov37vs

Upitnik je anoniman. Dobijene informacije biće korišćene isključivo u svrhu naučnog istraživanja.

Upitnik će biti dostupan na navedenom linku do 15. aprila 2013.

Istraživanje se sprovodi u okviru Regionalnog programa podrške istraživanjima u oblasti društvenih nauka na Zapadnom Balkanu koji vodi Univerzitet u Friburgu, uz finansijsku podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju.

Check Also

„Svesrpski dečji sabor“ od 26. do 29. maja u Beogradu

Festival dece i mladih iz regiona, dijaspore i Srbije „Svesrpski dečji sabor“ održaće se od …