Ivandanjski susret patrijarha i delegata

Susret delegata Skupštine dijaspore i Srba u regionu započet Liturgijom na Ivanjdan, a nastavljen razgovorom u Patrijaršijskom dvoru. Patrijarh srpski g. Irinej rekao da je ovo možda prilika da se ponovo uvede Ministarstvo vera i dijaspore.

Učesnici Skupštine dijaspore i Srba u regionu, prisustvovali su Liturgiji u Sabornoj crkvi u Beogradu, na dan rođenja Javana Preteče i Krstitelja Isusa Hrista. Svetu Liturgiju je služio Patrijarh srpski gospodin Irinej sa sveštenstvom. U Svetoj službi su učestvovali i sveštenici iz rasejanja, delegati Skupštine dijaspore, otac Saša Stojanović iz Perta u Australiji i otac Pantelejmon Jovanović iz Johanesburga u Južnoj Africi.

Posle Liturgije, U Patrijaršijskom dvoru, učesnike Skupštine dijaspore primio je Patrijarh srpski gospodine Irinej i zadržao se sa njima u dužem razgovoru.

U ime Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Njegovu Svetost najpre je pozdravio Aleksandar Vlajković, zamenik direktora i upoznao ga sa naporima koje je učinila Kancelarija da organizuje Treću Skupštinu dijaspore i Srba iz regionu, ocenjujući je kao novi pokušaj da najviše institucionalno telo rasejanja, zajedno sa Kancelarijom, unapredi veze sa matičnom državom.

Delegati su izneli probleme sa kojima se suočavaju u svojim sredinama i državama u kojima žive.

Patrijarh srpski g. Irinej je rekao da se uvek raduje susretu sa našim ljudima koji dolaze iz sveta i poručio da su im vrata Srbije i srpske crkve širom otvorena. On je preneo želju da se problemi koji se odnose na naše ljude u svetu brže rešavaju i rekao da je ovo možda prilika da se ponovo uvede Ministarstvo vera i dijaspore.

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …