Iz Čikaga za Sombor

Izvor: RTS

Humanitarno društvo „Lajflajn Čikago“ je pre godinu dana pokrenulo akciju prikupljanja pomoći za decu u Srbiji. Prikupljena pomoć od 7,5 hiljada dolara ovog puta namenjena je sirotištima „Mika Antić“ u Somboru i „Jovan Jovanović Zmaj“ u Beogradu.

Foto: lifelinechicago.org

Humanitarno društvo Lajflajn je pomoglo sirotištu u Somboru, u Srbiji. Naš dopisnik iz Čikaga razgovarao je sa Lin Svilar i Verom Bjelopetrović o akciji koja je pokrenuta pre godinu dana, a u crkvi Svetog Vasilija Ostoškog u Lejk Volisu su ti rezultati prikazani.

Lin Svilar kaže da im je crkva Sv. Vasilije Ostroški rekla da je sirotištu u Somboru pomoć najpotrebnija.

„Bile su potrebne popravke u prostoriji u kojoj drže hranu, tako da su tamo postavljene nove pločice, okrečena je, izvršene su popravke, i slike to pokazuju. Kaže da je prikupljeno 7,5 hiljada dolara i oko 95 posto je otišlo je u Sombor, a mali deo sredstava u jedno drugo sirotište koje je takođe na slikama. Popravili su sobu u kojoj je hrana, plafon koji je prokišnjavao, pod, dodane su police za smeštaj robe, novi zamrzivač…“, rekla je Lin Svilar i dodala da su zbog te pomoći posebno bili oduševljeni članovi osoblja.

Vera Bjelopetrović je održala predavanje sa prikazivanjem slajdova u crkvi Svetog Vasilija Ostroškog i na taj način pokazala kako su potrošili 7,5 hiljada dolara.

„Naša predsednica Ketrin Fenslov je bila prošle godine da poseti to sirotište i videla je da prostorija za čuvanje hrane bila u jako lošem stanju, prokišnjavalo je, voda je bila na sve strane…tako da smo mi ovde prikupili sredstva i kada je Ketrin bila za Božić da odnese poklone, ponovo ih je posetila i videla kako je to popravljeno. Poslali smo police, kupili smo frižidere i od ostatka novca kupili dva televizora za sirotište „Jovan Jovanović Zmaj“ u Beogradu“, kaže Vera Bjelopetrović.

Organizacija Lajflajn iz Čikaga tako na konkretan način može pomoći deci u Srbiji.

„To nam je i cilj, a Lajflajn Čikago je ogranak organizacije Lajflajn pod pokroviteljstvom princeze Katarine Karađorđević i mi ovde skupljamo sredstva za Srbiju i na taj način pomažemo našoj deci, bolnicama, sirotištima i istovremeno im pokazujemo da ih nismo zaboravili“, istakla je Vera Bjelopetrović.

Check Also

11. Konferencija srpskih organizacija regiona

U Matici srpskoj u Novom Sadu održana je  Konferencija srpskih organizacija regiona, na kojoj su …