Izabrana nova uprava Srpske nacionalne akademije u Kanadi

Prošle nedelje održana godišnja skupština Srpske nacionalne akademije u Kanadi gde je velikom većinom, demokratskim glasanjem izabrana nova uprava. U izveštaju koji su poslali Kancelariji za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu navode da je nakon tri godine izabrana nova uprava i da to vide kao mogućnost da se Akademija spasi od propasti.

Po odredbama Statuta Akademije novoizabrana Uprava se sastala 7. februara i izabrala Izvršni odbor u sastavu: predsednik: Sofija Škorić, potpredsednik: Miro Miketić, generalni sekretar: Rajko Radojević i blagajnik Dejan Milićević.

Izabrani su i direktori zaduženi za određene odbore: izdavačka delatnost: dr.Radomir Baturan, umetnost: Đuro Lubarda, literarne aktivnosti: Dragica Veljović Braunstein, članstvo: Katarina Kostić i uređenje zgrade Dragana Babić

Rajko Radojević je vodio skupštinu po pravilima Statuta i Robert`s Rules of Order. On je na samom početku Skupštine izneo i objasnio ozbiljnu situaciju u kojoj se Akademija nalazi. Naime, na osnovu zvanične državne dokumentacije, dugogodišnjim nemarom i nebrigom stare Uprave Akademiji preti ukidanje dobrotvornog statusa.

Prvi i najvažniji posao novoizabrane Uprave bio je da istog dana, izvesti sve nadležne državne organe o obrazovanju nove Uprave i da se zamole za razumevanje, omoguće da organizacija opravda svoj rad i spasi se od kazne jer smatraju da nije pravedno da se cela organizacija kazni zbog nesavesnog rada nekoliko ljudi.

Novo rukovodstvo je istaklo da je pred njima novi, ni malo lak period, ali izazovan i pozitivan. „Naša zajednička energija biće usmerena na kulturne projekte, kreativnost, druženje, na uspehe. Naišli smo na ohrabrenje mnogih mladih Srba, profesionalaca, koji su zainteresirani da se uključe i doprinesu aktivno radu i napretku Srpske nacionalne akademije” rekli su na kraju. Već na prvoj sednici učlanjeno je dvadeset novih mlađih članova.

Novi sastanak na kome će se diskutovati o programu rada Srpske nacionalne akademije zakazan je za subotu, 23. februara 2013. godine u Srpskom Centru.

Check Also

Počele sa radom 4 nove dopunske škole srpskog jezika na Malti

U subotu i nedelju, 16. i 17. oktobra, održani su prvi časovi u okviru projekta …