Izašla Mala novozavetna čitanka pod pokroviteljstvom Uprave

Iz štampe je izašla knjiga sa odabranim pričama iz Svetog pisma i njihovim tumačenjima profesora pravoslavne veronauke Predraga Vujića koja treba da na jednostavan način kod čitalaca probudi hrišćansku ljubav i razvije osnovne jevanđeljske vrline.

Knjiga „Živimo da bismo voleli i volimo da bismo živjeli – Mala novozavetna čitanka“ štampana je sa blagoslovom episkopa bihaćko-petrovačkog i rmanjskog Sergija.

– Ovo je zbirka duhovnih tekstova u kojima se izlažu, obrađuju i tumače jevanđeljske priče, Hristova čuda i događaji iz Hristovog života, opisani u Novom zavetu. U ovoj duhovnoj knjizi se na jednostavan način predstavljaju i objašnjavaju gospodnji praznici, te hrišćanske vrline – vera, nada i ljubav – rekao je Srni Vujić.

Knjiga je štampana pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova Srbije, odnosno Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, a realizator projekta je Srpska pravoslavna crkvena opština Ključ.

U knjizi su obrađene teme molitve, Carstva nebeskog, vere kao puta ka Bogu, ljubavi kao sadržaja života u Hristu, velikoposnog zagrljaj Boga i čovjeka, pričešća kao smisla i cilja života, ljubavi kao imperativu života i slične teme od vaspitno-obrazovne i duhovne koristi mladih ljudi i svih blagočestivih hrišćana.

Vujić kaže da knjiga treba da probudi hrišćansku ljubav i razvije osnovne jevanđeljske vrline kao što su milosrđe, smirenje, krotost, pokajanje i praštanje, a posebno veru, nadu i ljubav.

– Svaki čovjek je ikona Božja, te smo po Јevanđelju pozvani na ljubav prema svim ljudima, jer naš bližnji je naš Bog. Bog je u svakom čovjeku. Osnovna tema knjige je Hristos i njegov domostroj spasenja, kao i bezvremena bogočovečanska ljubav. Otud i naslov ove knjige „Živimo da bismo voleli i volimo da bismo živeli“ – kaže Vujić.

Recenziju knjige potpisali su Vesna Bobić, teolog i vaspitač, autor duhovnih knjiga za decu, te protoprezviter Bojan Mitrić, starešina hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Bosanskom Petrovcu i nadzornik nad radom veroučitelja u Osnovnim školama na području FBiH u Eparhiji bihaćko-petrovačkoj.

Ovo je Vujićeva četvrta knjiga. Vujić predaje veronauku u Mešovitoj srednjoj školi Bosanski Petrovac i Srednjoškolskom centru „Lazar Đukić“ u Ribniku.

Izvor: RTRS

 

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …