Izbrisanim Srbima treba zaštita države

Savez srpske dijaspore u Sloveniji dostavio je Narodnoj Skupštini Srbije, Ministarstvu spoljnih poslova i Ambasadi Srbije u Sloveniji pismo o problemu izbrisanih Srba u Sloveniji i zatražio pravno-finansijsku pomoć države.

general aksentijevic

U dokumentu se navodi da su Ustavni sud Slovenije i Međunarodni sud za ljudska prava u Strazburu, proglasili 25.671 izbrisanih građana žrtvama organizovanog progona države Slovenije na nacionalnoj osnovi.

„Slovenija konstatuje da su izbrisani državljani republika bivše zajedničke države Jugoslavije. Naša procena je da, od dve trećine do četiri petine izbrisanih čine Srbi. Evropski sud u Strazburu je Sloveniji naložio da izbrisanima vrati sva prava i slobode i da im nadoknadi učinjenu materijalnu i nematerijalnu štetu. Ostavljen je rok od godinu dana, koji je istekao, a za to vreme donet je zakon koji predviđa da se pitanje reši samo za trećinu izbrisanih“, navodi se u pismu.

Srbi iz Sloveninije mole državu Srbiju da se uključi u rešavanje problema etnički izbrisanih Srba iz Slovenije tako što će formirati fond za pomoć izbrisanima zbog zakonskih peripetija u Sloveniji.

„Treba nam tim pravnika koji će predmete voditi, kao i finansijska pomoć naše zemlje, jer sami nismo u stanju da to efikasno učinimo. Samo jedna tužba svakog pojedinca u startu košta 140 evra. Država Srbija bi finansijsku pomoć izbrisanim davala pod uslovom da klijent po dobijanju odštete vrati uložena sredstva.“

Povodom problema Srba u Sloveniji, u Kancelariji Vlade za dijasporu i Srbe u regionu održan je sastanak sa delegacijom Saveza srpske dijaspore Slovenije. Sastanku su prisustvovali direktorka Kancelarije dr Slavka Drašković, pomoćnica direktora Nikolina Milatović Popović i savetnik Predrag Ostojić, a u delegaciji SSDS bili su penzionisani general Milan Aksentijević, počasni član SSDS, Radovan Milić, predsednik KD „Sretenje“ iz Slovenskih Konjica, Nikola Vlahović, predsednik SKHD „Desanka Maksimović“ iz Celja i Igor Mitić, generalni sekretar SSDS.

Aksentijević je rekao da je rešavanje problema izbrisanih Srba, ali i pitanje dobijanja statusa nacionalne manjine, ključno za opstanak Srba u Sloveniji.

„Izbrisano je 25.671 osoba srpske nacionalnosti, a od tog broja samo oko 7.700 Srba dobilo je državljanstvo Slovenije, dok njih 13.426 nema nikakav status. Ne postoje zvanični podaci o nacionalnoj strukturi kategorije „izbrisani“ jer je 1302 ljudi preminulo posle podnošenja zahteva“, istakao je Aksentijević.

Direktorka Kancelarije dr Slavka Drašković je istakla da Kancelarija može da pomogne putem konkursa za sufinansiranje projekata, koji bi obuhvatili ovu problematiku i naglasila da bi takve projekte Kancelarija sufinansirala po prioritetu.

Delegacija iz Slovenije posetila je i Ministarstvo spoljnih poslova i prisustvovala sednici skupštinskog Odobra za dijasporu i Srbe u regionu.

Check Also

Selaković i Gujon s dijasporom u sedištu SNO u Čikagu

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković poručio je Srbima u Čikagu da su državi Srbiji, kao …