Izložba „Srbija 1914“ u Stokholmu

Izložba o Srbiji u Velikom ratu – ”Srbija 1914” otvorena je juče u Vojnom muzeju u Stokholmu i trajaće do 7. januara 2015. godine.

Фото: svenskserber.se
Foto: svenskserber.se

„Srbija 1914.“ nastoji da posetiocima približi politički, kulturni, naučni i privredni uspon Srbije sa početka 20. veka, događaje koji su prethodili samom ratu (Carinski rat, Aneksiona kriza, balkanski ratovi, Sarajevski atentat, Julska kriza) i srpske vojne uspehe iz 1914, prve godine Prvog svetskog rata.

Borbeni napor srpske vojske i naroda, ispoljen u prvoj godini rata u odbrani od austrougarske agresije, predstavlja jedno od ključnih iskustava srpske nacije u njegovoj novovekovnoj istoriji. Prelomno doba novije srpske istorije, doba opšteg žrtvovanja, istovremeno je i deo kolektivnog sećanja oko kojeg postoji gotovo opšte slaganje, opšti konsenzus i već odavno je deo kulturne baštine koji na najpozitivniji način artikuliše svest građana Srbije.

Centralni deo postavke čini, muzeološkim sredstvima izvršena, rekonstrukcija ratnih događanja u Srbiji 1914, pre svega bitki: najpre prve savezničke pobede u Prvom svetskom ratu na Ceru, a potom i vojnih uspeha na Drini i Kolubari.

Autori izložbe su muzejski savetnik Nebojša Damnjanović, viši kustos iz Istorijskog muzeja Srbije Snežana Solunac Jović i kustos Vojnog muzeja iz Beograda Vuk Obradović.

Koordinator izložbe je muzejski savetnik Slađana Bojković, dok je grafički dizajn delo Izabele Martinov Tomović, kustoskinje Istorijskog muzeja Srbije.

Izložba je realizovana u saradnji sa Vojnim muzejom iz Stokholma i Ambasadom Republike Srbije u Kraljevini Švedskoj, a uz podršku i pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …