Izložba „Srbija i Italija, primer solidarnosti 1914-1918“ u Vićenci

Izvor: RTS

Izložba Arhiva Srbije, svečano je otvorena 13. aprila 2019. godine u Vićenci u prestižnoj palati Cordellina, sedištu glavne gradske biblioteke. Na predlog Ambasade Republike Srbije u Rimu, izložbu je organizovala Loreta Bađo, počasni konzul Republike Srbije za regiju Veneto u saradnji sa Savezom Srba u Italiji i pod pokroviteljstvom Opštine Vićenca. Izložbu će zainteresovani moći da pogledaju do 19. aprila svakog dana, (osim ponedeljkom) od 15-18.30, na adresi: Palazzo Cordellina Contra’ Riale, 12 – Vicenza.

Otvaranju izložbene postavke prethodila je konferencija koja je započeta himnom Italije i Srbije, koju su svirali studenti muzičkog konzervatorijuma Vićence Arrigo Pedrollo.

Julija Lazić, đak srpske dopunske škole Sveti Sava i član pevnice crkve Svetog Luke iz Vićence, otpevala je pesmu Tamo daleko. Nakon toga su govorili Frančesko Ruko, gradonačelnik Vićence, Loreta Bađo, počasni konzul Republike Srbije za regiju Veneto, Goran Aleksić, ambasador Republike Srbije u Rimu i dr Miroslav Perišić, direktor Arhiva Srbije.

Prisustvovali su i Leonardo Di Marco, savetnik Opštine Vićenca zadužen za internacionalne odnose, Jelica Reljić, arhivski savetnik i autor izložbe, doktor Paolo Daineze, javni tužilac grada Vićence, protojerej Dalibor Đukić paroh srpske crkve u Vićenci, Dušan Aleksić predsednik Saveza Srba u Italiji, učiteljice Ivana Marjanović, Jelena Jovanović i đaci srpske dopunske škole Sveti Sava iz Vićence, mnogobrojni predstavnici srpskih udruženja sa teritorije Vićence, Udina, Treviza, Verone i Padove, kao i drugi Italijani i Srbi iz Vićence i okoline.

Izložba prati istoriju Srbije i sudbinu srpskog naroda u Prvom svetskom ratu, a posebna tematska celina posvećena je srpsko-italijanskim odnosima u periodu od 1914. do 1918. godine. Posebna pažnja posvećena je dokumentima koji svedoče o diplomatskim, kulturnim i vojnim vezama dveju država. Izložbenu postavku prati i bogato ilustrovani, dvojezični katalog na srpskom i italijanskom jeziku, autora dr Miroslava Perišića i Jelice Reljić.

Nakon razgledanja izložbe, ambasador Goran Aleksić, počasni konzul Loreta Bađo, savetnik opštine Vićenca Leonardo Di Marco, protojerej Dalibor Đukić i predstavnici udruženja Saveza Srba u Italiji bili su na zajedničkom ručku u prostorijama Udruženja Arzinjano. U poslepodnevnim satima takođe su svi posetili udruženje Kruna iz Skia, gde je priređen prigodan program povodom izložbe o bombardovanju Posle 20 godina, a ambasador i počasni konzul su takođe su posetili i odeljenje srpske dopunske škole Sveti Sava u tom gradu.

Ambasador je pohvalio dobro organizovanu srpsku zajednicu u Vićenci i okolnim gradovima, za koju smatra da je i najvažnija u celoj Italiji.

 

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …