Izložba u Ambasadi Republike Srbije u Rimu

Izložba „La Serbia e i Serbi. Srbija i Srbi 1914-1918“ otvorena je 26. oktobra 2018. godine u Ambasadi Republike Srbije u Rimu, u organizaciji Ambasade i Arhiva Srbije.

Izložbu su otvorili direktor Arhiva Srbije, dr Miroslav Perišić, koji je pored Jelice Reljić, jedan od autora izložbe i ambasador Goran Aleksić, koji je prilikom obraćanja zahvalio Arhivu Srbije na uloženom trudu. Zatim je održan muzički program renomiranih srpskih umetnika koji žive i rade u Italiji.

U godini obeležavanja 100-godišnjice završetka Prvog svetskog rata, izložba je bila prilika da se javnost u Italiji podseti na značaj doprinosa Srbije savezničkoj pobedi i na velike žrtve koje su podnete tokom Velikog rata. U visoko profesionalnoj postavci predstavljeni su i izuzetno vredni dokumenti koji daju novo svetlo na događaje koji su prethodili objavi rata od strane Austrougarske monarhije Kraljevini Srbiji, a koji su izazvali pažnju stručne javnosti.

Prijem organizovan povodom otvaranja izložbe imao je veliki odziv, a prisustvovali su zvaničnici Ministarstva spoljnih poslova Republike Italije, funkcioneri Grada Rima, poslanici, vojske, uz brojne predstavnike diplomatskog kora, javnog i kulturnog života i srpske dijaspore.

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …