Izložba ,,Zlatne niti ćirilice“ u Trebinju

U organizaciji trebinjskog udruženja „Ćirilica“, a povodom dana slovenske pismenosti i krsne slave tog udruženja – svetih Ćirila i Metodija,  u galeriji Kulturnog centra u Trebinju je 24. maja 2019. godine otvorena izložba pod nazivom „Zlatne niti ćirilice“ na kojoj su članice beogradskog udruženja „Beo-etno vizija“ predstavile svojih 35 vezova, nadahnutih ćiriličnim slovima iz rukopisnih knjiga srpskog srednjeg veka (Miroslavljevo jevanđelje, Radoslavljevo jevanđelje, Veliki dečanski molitvenik i druge kaligrafske knjige).

Prema rečima Vere Avlijaš, idejnog tvorca i jedne od autorki izložbe, udruženje „Beo-etno vizija“ se već sedam godina bavi ovom, gotovo zaboravljenom veštinom veza i zlatoveza a inspiraciju nalazi u motivima iz srpskih manastira, rukopisnim knjigama i  nepresušnoj lepoti ćirilice. V. Avlijaš je takođe naglasila da je ova izložba već obišla nekoliko evropskih zemalja i da sa tih putovanja nose vrlo prijatna i pozitivna iskustva.

Izložbu u Trebinju je otvorio gradonačelnik Mirko Ćurić a događaju je prisustvovao i Nebojša Božić, šef konzularne kancelarije Generalnog konzulata u Banja Luci sa sedištem u Trebinju.

Navedena postavka je naišla na značajno interesovanje trebinjskih ljubitelja kulture i  umetnosti a planirano je da bude izložena  10-15 dana.

Ova manifestacija je organizavana uz podršku Ministarstva spoljnih poslova – Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …