Home >>> Vesti >>> Matica >>> Izuzetna solidarnost dijaspore

Izuzetna solidarnost dijaspore

U katastrofalnim poplavama koje su zadesile Srbiju, dijaspora se među prvima angažovala da pomogne ugroženim područjima, građanima i privredi, istaknuto je na sednici Poslovnog saveta za dijasporu.

Privredna komora Srbije
Poslovni savet za dijasporu

Srpske organizacije i pojedinci iz rasejanja masovno su se odazvali pozivu matice za prikupljanje pomoći namenjenoj obnovi ugroženih područja, koja su zahvaćena velikim majskim poplavnim talasaom. Iz Evrope, Rusije, Kine, Amerike, Australije, Kanade i svih krajeva sveta gde ima naših građana, stizao je i stiže novac, kao i hrana, odeća, obuća, lekovi i oprema.Članovi Poslovnog saveta su se među prvima odazvali pozivu Vlade Srbije i Privredne komore Srbije kako bi organizovano pomogli onima kojima je pomoć najpotrebnija. Savetnik predsednika PKS Milivoje Miletić zahvalio se predstavnicima dijaspore na svemu što su učinili i na svim aktivnostima koje planiraju da urade u narednom periodu. Na osmoj sednici Poslovnog saveta za dijasporu u proširenom sastavu, čuli su se podaci da je do sada preko PayPal naloga prikupljeno skoro 700.000 evra pomoći za nastradale građane i privredu, a prema najnovijim podacima Ministarstva finansija ukupno je donirano više od 27 miliona evra. Milivoje Miletić govorio je o brojnim i konkretnim aktivnostima Kriznog štaba Privredne komore Srbije, a posebno je podvukao da je poziv za pomoć upućen i na 150 adresa u Evropi i svetu, odnosno svim međunarodnim asocijacijama u kojima je PKS član, kao i svim privrednim komorama drugih zemalja sa kojima sarađuje.

Na Poslovnom savetu za dijasporu istaknuta je i činjenica da Srbija menja svoj privredni ambijent i da je to poruka svim investitorima iz inostranstva i dijaspori. Reformski potezi i donošenje novih zakona, posebno o privatizaciji i stečaju, promeniće uslove za ulaganje kapitala i omogućiće bolji proces privatizacije na novim osnovama. Privredna komora Srbije pripremila je veliku bazu investicionih projekata i lokacija u Srbiji, kako bi se intenzivirao proces privlačenja investitora. Projekti su različiti po svojoj prirodi i vrednosti ulaganja i pokrivaju oblasti od turizma do novih tehnologija, rekla je Aleksandra Stanarević, savetnik predsednika PKS za međunarodne odnose. Ona je tokom jeseni najavila i velike investicione konferencije u Rimu i Londonu, a naglasila je i značaj poslovnih saveta čije se osnivanje planira u Turskoj, Iraku i Kazahstanu, pored već osnovanog saveta u Ujedinjenim arapskim Emiratima.

Aleksandra Stanarević je ukazala da će šest predstavništava PKS u inostranstvu pružiti svaku potrebnu logističku podršku dijaspori, kako bi njihove poslovne inicijative bile sistematizovane i efikasnije u realizaciji biznis aktivnosti, kroz forme poslovnih saveta ili nekog drugog oblika organizovanja. Anka Vojvodić, rukovodilac Centra za dijasporu PKS, podsetila je na značaj doznaka iz dijaspore, koje godišnje iznose više od četiri milijarde evra, što je izuzetno značajno za makroekonomsku stabilnost naše zemlje.

U tročasovnoj raspravi članovi Poslovnog saveta za dijasporu iscrpno su govorili o svojim aktivnostima, planovima, problemima sa kojima se susreću, kao i o konkretnim primerima dobre i loše prakse. Zaključeno je da bi unapređenje poslovne saradnje privrednika iz dijaspore sa Srbijom trebalo da bude prioritetni zadatak u narednom periodu, a najavljeni su i susreti u inostranstvu predstavnika dijaspore sa menadžerima i poslovnim ljudima iz naše zemlje, u formi poslovnih saveta ili biznis foruma.

Check Also

Vidovdanski virtuelni skup predstavnika srpske dijaspore iz SAD

Predstavnici srpske dijaspore iz Sjedinjenih Američkih Država okupili su se na virtuelnom skupu kako bi …