Jadovno mesto patnje i bola

Obeležen dan sećanja na žrtve logora „Jadovno“ iz 1941. godine. Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin položio je  venac i odao počast žrtvama nekadašnjeg logora Gospić–Jadovno–Pag u Hrvatskoj.

spomenik jadovno

Danu sećanja na žrtve logora „Jadovno“ prisustvovao je veliki broj poklonika i potomaka žrtava, a visoke državne i verske delegacije položile su vence na spomenik stradalima na Šaranovoj jami, koji je obnovljen 2011. godine.

Zahvaljujući angažovanju diplomatskih i vojno-diplomatskih predstavnika Srbije u Hrvatskoj, Srpskom narodnom vijeću, Eparhiji gornjo-karlovačkoj Srpske pravoslavne crkve, Koordinaciji židovskih općina Hrvatske, kao i Saveza antifašističih boraca i antifašista, svake godine se održava komemorativna svečanost posvećena očuvanju sećanja na žrtve nekadašnjeg logora.

Kompleks logora Gospić–Jadovno–Pag, koji je u istoriji poznatiji kao „Jadovno“, otvoren je 21. aprila 1941. godine, zatvoren između 15. i 20. avgusta 1941. godine na zahtev Vojske Italije.

„Jadovno“ je poznato kao mesto ljudske patnje i bola, a nalazi se u predelima Velebita karakterističnim po mnogim kraškim jamama.

Do sada je u tom kompleksu na osnovu arhivskih dokumenata ustanovljeno postojanje 32 bezdane jame koje su bile stratišta Srba i Jevreja. Najistraženije su Šaranova jama, jama Jamina i jama Sveta Ana.

Istovremeno sa logorom „Jadovno“ pripremani su i logori „Slana“ i „Metajna“ na Pagu.

Na „Jadovnu“ se obnavljaju komemorativna okupljanja od 2009. godine na predlog udruženja „Jadovno 1941.“ Dan sećanja na ovaj logor se određuje 24. jun.

Sećanje na žrtve je jedini mogući i pravi put i način sprečavanja da se strašni zločini nikada više ne ponove.

Dan ranije, 20. juna održan je i parastos žrtvama kompleksa logora Gospić – Jadovno – Pag, ispred Šaranove jame u organizaciji „Udruženje potomaka i poštovalaca žrtava kompleksa logora smrti NDH, Gospić-Jadovno-Pag 1941.“. Prvi put, nakon 74 godine,  grupa od 40 potomaka i poštovalaca žrtava obišla je školu u Metajni, gde je održan i kratak pomen žrtvama – zatočenim ženama i deci u leto 1941. godine. Na Pagu, na mestu logora za Srbe i Jevreje postavljen je drveni krst koji je dan ranije osveštan u hramu u Plaškom.

 

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …