Jesenji raspust u Beogradu

U Beogradu borave tri grupe dece iz Hrvatske, oko 150 dece iz Vukovara, sa Korduna, i iz okoline Knina, u okviru programa Regionalne škole „Sveti Sava“ i uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Zajedničko veće opština Vukovar – Odbor za obrazovanje na čelu sa Milicom Stojanović, kao i svake godine u okviru projekta „Mališani u Beogradu“ dovelo je u glavni grad decu iz predškolskih ustanova iz Vukovara, Borova, Dalja, Bijelo gbrda, Trpinje, Bobote, Bršadina i Negoslavaca. Najmlađi obilaze Hram Svetog Save, prisustvuju predstavi u Pozorištu Pinokio, posećuju Beo Zoo vrt i gosti su na zajedničkom prijemu Regionalne škole „Sveti Sava“ u Skupštini Grada Beograd.

Na prijemu u dvorani Gradske skupštine u ime Grada Beograda goste je pozdravio Dragomir Petronijević, član Gradskog veća, a potom su prisustvovali programu  Dečjeg kulturnog centra pod nazivom “Srednjovekovni Beograd”.

Poseta osnovnoškolaca iz Krnjaka sa Korduna u organizaciji Udruge „Breza“ deo je projekta „Terenska nastava – Tragom korena“. Deca će narednih dana zajedno sa omladincima iz Uzdolja (Opština Biskupija) kod Knina pohađati program koji su zajednički osmislili Regionalna škola Sveti Sava“ iz Beograda i Uprava za dijasporu i Srbe u regionu Ministarstva spoljnih poslova.  „Terenska nastava – Tragom korena“ je prethodnog dana obuhvatila i posetu Novom Sadu.

Program Regionalne škole “Sveti Sava” za omladince iz Uzdolja posebno je kreiran u saradnji sa Udrugom “Žene kosovske doline” iz Dalmacije. Srednjoškolci su članovi redakcije omladinskog časopisa iz Uzdolja i imaće priliku da narednih dana rade na terenu i izveštavaju iz Beograda. Osnivač Regionalne škole “Sveti Sava”, Sanja Lakić i Radmila Drezga iz Opštine Biskupija naglašavaju da je program Regionalne škole potpuno besplatan za decu i njihove roditelje.

Osim navedenih lokacija u toku prvog dana posete, tridesetak osnovnoškolaca i srednjoškolaca će u narednih nekoliko dana posetiti i Muzej Srpske pravoslavne crkve, Konak kneginje Ljubice, Narodnu skupštinu, Ministarstvo spoljnih poslova R. Srbije – Muzej diplomatije, Narodni muzej, Kuću kralja Petra I, Avalski toranj, RTS, stadione Crvene zvezde i Partizana, Muzej istorije Jugoslavije, Muzej savremene umetnosti.

Check Also

Izabran novi predsednik Saveza Srba Slovenije

Izvor: Savez Srba Slovenije Za novog predsednika saveza Srba Slovenije izabran je Vladimir Kokanović, za …