Još tri dana za zahteve za stan u Hrvatskoj

Izvor: Tanjug

Komesarijat za izbeglice podseća da bivši nosioci stanarskog prava iz Hrvatske imaju još tri dana, do kraja avgusta, da podnesu zahtev za stambeno zbrinjavanje jer novih rokova neće biti.

Svi koji su nekada imali stanove u državnom vlasništvu sada mogu da podnesu zahtev za stambeno zbrinjavanje hrvatskom Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Evropske unije. Podnosioci zahteva koji ispunjavaju propisane uslove dobiće stanove na teritoriji opština gde su živeli i moći će da ih otkupe po znatno nižim cenama od tržišnih, saopštio je Komesarijat za izbeglice.

Komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije Vladimir Cucić rekao je da novih rokova neće biti, ali da ako neko do kraja meseca ne bude mogao da pribavi neophodnu dokumentaciju, samo podnese prijavni formular i dokumenta koja ima, a ostale dostavi naknadno, navodi se u saopštenju.

Zainteresovani mogu neophodne informacije da pronađu i preuzmu ih sa sajta hrvatskog Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Potrebne formulare i informacije mogu da dobiju i od opštinskog poverenika za izbeglice, kao i u prostorijama Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije u Ulici Narodnih heroja 4 u Beogradu.

Isto važi i za izbegla lica iz Bosne i Hercegovine koja konkurišu Ministarstvu za ljudska prava i izbeglice za pomoć u rekonstrukciji stambenih jedinica u cilju povratka u BiH.

Prema podacima UNHCR-a, ukupan broj izbeglica iz Bosne i Hercegovine iznosi 266.000. Tokom proteklih godina 247.380 ili 93 odsto lica rešilo je svoja imovinska pitanja zahvaljujući primeni Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog ugovora.

Još 10.680 izbeglih lica iz Bosne i Hercegovine je u potrebi za trajnim rešenjem stambenih potreba. Prema podacima dobijenim popisom UNHCR-a iz 1996. godine, ukupan broj izbeglica iz Hrvatske iznosi 330.000. Broj izbeglica koji se nalaze u potrebi za trajnim stambenim rešenjem je 75.900.

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …