Jubilej Matice srpske

Izvor: Radio 021

Juče je obeleženo 150 godina od preseljenja Matice srpske iz Pešte u Novi Sad. Predsednik Matice srpske Dragan Stanić rekao je da će taj jubilej, važan za srpsku kulturu, Novi Sad, Vojvodinu i celu Srbiju biti obeležen na dostojanstven način i da će obeležavanje 150 godina od preseljenja Matice srpske iz Pešte u Novi Sad, pod nazivom „Vek i po Matice srpske u Srpskoj Atini“, imati četiri segmenta i trajaće tokom cele godine.

matica-srpska-150-godina-1– Izložba artefakta iz peštanskog i novosadskog perioda Matice srpske biće priređena 3. aprila u Matici srpskoj i biće dostupna publici cele godine. Centralni deo proslave jubileja biće Svecana akademija u Srpskom narodnom pozorištu 11. maja, odnosno na dan prve sednice Matice srpske nakon preseljenja – rekao je Stanić.

On je kazao da će treći segment obeležavanja biti naučni skup o značaju preseljenja Matice srpske u Novi Sad za razvoj nacionalne kulture i jačanje srpskog nacionalnog bića u Južnoj Ugarskoj, dok će četvrti segment obuhvatiti niz manifestacija, promocija knjiga, predavanja i pratećeg programa koji će trajati tokom cele godine.

Matica srpska osnovana je 1826. godine u Budimpešti. Nakon 38 godina, 1864. godine, ova ustanova preselila se u Novi Sad, gde se i danas nalazi. Preseljenjem ove institucije započela je kulturna renesansa Srba na ovim prostorima, zbog čega je, između ostalog, Novi Sad dobio naziv „Srpska Atina“.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …