Jubilej Udruženja krajiških Srba u Čikagu

U znaku jubileja, 15 godina postojanja Udruženja krajiških Srba „Prelo“ u Čikagu je u subotu 29. aprila 2017. godine odrdžana kulturno-zabavna manifestacija „Krajiško prelo“. I ove godine u sali Manastira Nova Gračanica kod Čikaga okupilo se više od 600 Krajišnika poreklom sa Banije, Korduna, Dalmacije, Like, Slavonije, Bosanske Krajine, Hercegovine i njihovih prijatelja. U programu su učestvovali folklorni ansambli Svilen konac, Oplenac i Bužur koji deluju pri srpskim hramovima u Čikagu. Posetiocima je prikazan deo srpskih običaja iz Zapadne Slavonije.

– Tradicija je da na „Krajiškom prelu“ pokažemo običaje sa prostora sa kojih potičemo. Tako smo do sada predstavili običaje Like, Dalmacije, Korduna, Banije, Bosanske Krajine i drugih, objašnjava nam predsednik ovog Krajiškog udruženja u Čikagu Petar Kutlić.

Udruženje je pre 15 godina osnovala grupa Krajišnika koja je proterana sa svojih vekovnih ognjišta utočište našla u Čikagu. Njima su pomogli Srbi starije generacija useljenika u Ameriku i njihovi potomci.

– Krajišnici se sa posebnim emocijama sećaju svoga starog kraja i ljubomorno čuvaju naše divne običaje koji su vekovima razgaljivali dušu našeg čoveka. Zato što smo prograni, zato što smo doživeli egzodus, zato što smo stradali i patili, celo srpstvo sa nama saoseća.

Tu našu emociju, tu našu istoriju nesmemo zaboraviti nego pretvoriti je u stvaralačku energiju i školovanje naše dece. Zato je za pohvalu što članovi ovog krajiškog Udruženja čuvaju svoje običaje, tradiciju i veru i prenose na svoju decu. To je garancija da ćemo ovde trajati i da nikada nećemo zaboraviti naše krajeve gde smo se rodili i iz koji potičemo, poručio je episkop novogračaničko-srednjezapadnoamerički Longin.

Ovom najvećem skupu Krajišnika u Americi prisustvovao je i vice-konzul Republike Srbije u Čikagu Milinko Špica. On je čestitao jubilej Udruženju „Prelo“ i izrazio uverenje da će zahvaljujući ovakovim udruženjima i hiljadama kilometara daleko živeti običaji krajiških krajeva.

– Pored „Krajiškog prela“ u toku godine održavamo još nekoliko manifestacija, kao što su Čikaška kestenijada u jesen i Lovačka zabavu krajem godine. U avgustu u sardnji sa našom Crkvom održavamo parastos žrtvama ratova. Organizovali smo i muzejske postave kao i izlete za naše članove i simpatizere sličnim srpskim udruženjima u Kanadi i drugim delovima Amerike. Posebno želim da istaknem da veliki deo naših sredstava izdvajamo u humanitarne svrhe, kaže Kutlić.

Udruženje krajiških Srba iz Čikaga svoje humanitarne aktivnosti usmerilo je na krajeve iz kojih potiču, ali i pomoć Srbima u Americi i drugde. Tako je pomoć upućivana povratničkim porodicama sa više dece i invalidima rata za kupovinu invalidskih pomagala. Donacije su davane i za obnovu crkva i manastira, kao i za podsticanje aktivnbosti na očuvanje tradicije i običaja sada već opustelih krajiških krajeva. Udruženje je pomoglo obnovu crkve Svete Petke u Sjeničaku na Kordunu, manastira Komogovina na Baniji i Rođenja presvete Bogoridice u Indijani (SAD), kao i snimanje dokumentarnog filma „Kordun – zemlja bez ljudi“.

Svetozar Dančuo

Check Also

Svaki Srbin u dijaspori potencijalni lobista

Naši sunarodnici van Srbije su jedan od velikih potencijala koji država do sada nije prepoznala …