Kanadski matine na Sajmu knjiga

Prvog dana programa Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu na 62. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, 23. oktobra, Kanadski matine, ponovo je okupio  veliki broj posetilaca – kako onih koji dolaze na program, tako i drugih posetilaca Sajma knjiga.

Ovogodišnji Kanadski matine, imao je tri segmenta:

  1. Kolažno predstavljanje savremenog stvaralaštva kanadskih Srba održano je pod naslovom Ispod javorovog lista – pregled savremenog stvaralaštva Srba u Kanadi. Predstavljeni su dela i autori: Ana Arsić Živić, Srđan Bajić, Branko Bubalo, Đorđo Vasić, Radovan Gajić, Dušica Ivanović, Desanka Janković, Katarina Kostić, Zorica Mišić, Stojanka Radenović – Petković, Gordana Petković Laković, Sreto Petrić, Branko Pirgić, Svetlana Stankić, Gordana Stojić i Tatjana Crnjanski.
  2. Za predstavljanje ovogodišnjih naslova odabrane su knjige iz tri žanra: ,,Nepregledi“, zbirka poezije Zorice Mišić, ,,To nisam ja“, drugo izdanje komedije Gordane Petković Laković, ,,Iskre iz pepela“, zbirka kratkih priča Branka Pirgića, i ,,Dance of life“, zbirka priča Gordane Petković Laković.

Ovogodišnja centralna publikacija Kanadskog matinea je zbornik Gordane Petković Laković ,,Zašto smo otišli“, u kojoj je objavljen i jedan od poslednjih intervjua koji je dao nedavno preminuli Boris Spremo. O odlasku iz Jugoslavije i novoj domovini, Kanadi, pišu odseljeni vrhunski intelektualci iz svih krajeva SFRJ, kao i nekoliko autora odseljenih u druge zemlje i jedan broj autora koji su ostali u otadzbini.

Na pitanje ,,zašto (ni)smo otišli“ odgovare su dali i: Milijana Barjaktarević, Nataša Bartula, Ned A Vidan, Gorana Gligorović, Simo Jelača, Jovan Laković, Nikola Lončar, Marina Lučić, Boža Travica, Dragan Marković, Vojo Mačar, Duško Milošević, Mair Musafija, Milan Pajević, Gordana Petković Laković, Ljiljana Petković, Katarina Petrović, Nenad Stanković, Lazar Subotički, Suzana Sudar i Nermin Hasanagić.

Drugog dana programa Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, u utorak 24. oktobra, predstaviće se Udruženje srpskih pisaca Švajcarske kao i autori srpskog rasejanja iz Švedske.

Check Also

Gujon iz Čikaga: Srpska je temelj i utočište svim Srbima zapadno od Drine koji su u njoj našli spokoj i slobodu

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu prisustvovao je  sinoć u Čikagu …