Kancelarija za rešavanje problema Srba

Vlada Hrvatske namerava da otvori kancelariju za efikasno i ubrzano rešavanje pitanja koja se odnose na položaj i prava Srba u Hrvatskoj – istakli su funkcioneri hrvatske Vlade na sastanku sa direktorkom Kancelarije za dijasporu i Srbe u regionu Slavkom Drašković, u Zagrebu.

Foto: vlada.hr

O povratku imovine, stanarskim pravima, pitanjima iz radnog odnosa i obrazovanju na srpskom jeziku, Drašković je razgovarala sa potpredsednikom Vlade Hrvatske Nevenom Mimicom, ministrom prosvete Željkom Jovanovićem i pomoćnikom ministra regionalnog razvoja Stankom Janićem, koji je zadužen za stambeno zbrinjavanje i statusna pitanja.

Ona je istakla da treba intenzivirati rad na rešavanju problema Srba u Hrvatskoj i dodala da je stekla utisak da postoji politička volja i na hrvatskoj strani da se ta pitanja rešavaju.

„Jedan od načina kako Srbija može konkretno da pomogne Srbima u Hrvatskoj, je da se interesuje za njihov status i da u saradnji sa Hrvatskom insistira na pitanjima koja treba da se reše. Drugi način je preko konkretnih projekata. Nažalost, nisu velika sredstva koja mogu da se uključe, ali jeste pomoć“, izjavila je Drašković.

Hrvatski vicepremijer Neven Mimica istakao je opredeljenost njihove Vlade za rešavanje i zatvaranje pojedinih otvorenih pitanja i dodao da se ulažu napori za završetak procesa povratka i stvaranja održivih rešenja. Pomoćnik ministra za regionalni razvoj i fondove EU Stanko Janić predstavio je aktivnosti u procesu stambenog zbrinjavanja povratnika i obnove objekata.

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Slavka Drašković boravila je od 25. do 27. februara u Hrvatskoj, gde je pre sastanaka sa tamošnjim zvaničnicima, razgovarala sa predsednikom Srpskog narodnog veća Miloradom Pupovcem, predsednikom Zajedničkog veća opština Draganom Crnogorcem i drugim predstavnicima srpske zajednice u Vukovaru i Zagrebu.

Check Also

Donacija Srbije Srpskoj – pomoć u borbi protiv virusa Covid19

izvor: srbija.gov.rs Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas, zajedno sa potpredsednicom Vlade i …