Knjige u Borovu

Prilikom svečanog obeležavanja Dana opštine Borovo i Dana osnovne škole „Borovo“ protekle nedelje na svečanoj ceremoniji je uz prisustvo brojnih zvanica i prijatelja Borova uručena donacija knjiga Udruženja izdavača i knjižara Srbije Dečjem vrtiću „Zlatokosa“ iz Borova i Osnovnoj školi „Borovo“.

Prilikom obeležavanja Dana opštine Borovo, sekretar Udruženja izdavača i knjižara Srbije Ana Opačić je uručila knjige direktorki Dečjeg vrtića „Zlatokosa“ Radmili Latas. Ovaj vrtić je registrovan kao srpski dečji vrtić koji sprovodi svoje aktivnosti na srpskom jeziku negujući ćiriličko pismo. Donacija dečjih knjiga na ćiriličkom pismu, prilagođenih kako mlađim grupama, ali i predškolcima, predstavlja veliki podstrek za dalji rad nastavnog osoblja ovog vrtića. Vrtić trenutno broji 42 predškolca i grupu od preko stotinu dece, koja se svakodnevno obrazuju na srpskom jeziku.

Nakon svečanosti u zgradi opštine Borovo, Ana Opačić je prisustvovala svečanosti povodom obeležavanja dana Osnovne škole „Borovo“ i tom prilikom uručila donaciju lektire na ćiriličkom pismu koja je bila neophodna školskoj biblioteci. Osnovna škola „Borovo“ je najveća škola u R Hrvatskoj koja obrazuje 304 učenika sprovodeći nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Direktor škole Tihomir Jakovljević se tokom svečanosti zahvalio Udruženju izdavača i knjižara Srbije na značajnoj donaciji koja je njima preko potrebna kako bi nesmetano mogli da nastave sa obrazovanjem dece na srpskom jeziku.

Narodna biblioteka Srbije je obezbedila potrebnu dokumentaciju za prelazak granice i ujedno donirala 20 knjiga lektire i time obogatila fond ove donacije koja ukupno broji oko 200 knjiga i udžbenika koji su nabavljeni po zahtevu budućih korisnika. U realizaciju aktivno su se uključili i predstavnici Ambasade Srbije u Hrvatskoj, Generalni konzulat u Vukovaru, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu koji su olakšali koordinaciju ove akcije.  Činu donacije i svečanosti je prisustvovao i generalni konzul R Srbije u Hrvatskoj Milan Šapić.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …