Koalicija za preciznu primenu Zakona o prebivalištu

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta traži da se omogući svim hrvatskim državljanima koji žive u inostranstvu da regulišu privremeni odlazak izvan Republike Hrvatske na 5 godina i da na taj način zadrže hrvatsku ličnu kartu.

prebiv1

U pismu upućenom državnim organima Hrvatske, on navodi da je od 1991. do kraja 2013. godine Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje na nezakonit način izbrisalo iz evidencije hrvatskog prebivališta preko 50.000 Srba.

Posebno je važno da MUP Hrvatske što pre donese Pravilnik za policijske uprave i diplomatsko-konzularna predstavništva kojim bi se precizno utvrdilo šest načina (obnova, stambeno zbrinjavanje, školovanje, posao, lečenje i izdržavanje starih i nezaposlenih lica) za privremeni odlazak izvan Hrvatske na 5 godina, objašnjava Linta. (Pismo 10.jul i Pismo 28. jul MUP-u Hrvatske).

U saopštenju se podseća da rok do kada hrvatski državljani koji žive u inostranstvu moraju da odjave prebivalište ili prijave privremeni odlazak ističe 29.decembra 2014. godine.
Ako uskoro ne bude usvojen Pravilnik to će značiti da u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Hrvatske ne postoji stvarna volja da se Zakon o prebivalištu primeni u potpunosti na sve hrvatske državljane bez obzira nacionalnu i versku pripadnost, ocenjuju u ovoj koaliciji.

Informacija o prebivalištu u Hrvatskoj (i prijavi privremenog odlaska).

 

 

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …