„Kolo“ iz Minhena ugostilo folkloraše

Izvor: RTS

U subotu, 5. oktobra 2019. godine, udruženje „Vidovdan“ iz Vićence gostovalo je u Minhenu, na priredbi koju je organizovalo udruženje „Kolo“. Pored domaćina i udruženja „Vidovdan“, učestvovala su i udruženja „Nemanjići“ iz Dortmunda, „Srbija“ iz Braunaua, „Srpska sloga“ iz Udina.

Pored igre i muzike, čitala se i poezija. Svoje stihove čitale su književnice Rada Rajić Ristić na srpskom, Svetlana Stanojlović na italijanskom, a Valerija Buzejić na nemačkom.

„Dok se na Zapadu čuje srpska reč, Srbija nije ostala bez svojih državljana u dijaspori. To je cilj našeg napora – da se održimo, daleko od ognja i kućnog praga. Taj poduhvat je težak i zahteva dosta snage i slobodnog vremena, ali je od neprocenjivog značaja. Naravno, treba se integrisati, ali ne i asimilovati“, rekla je Rada Rajić Ristić.

Sekretar udruženja „Vidovdan“, Vladiša Buzejić, istakao je važnost kulturnih zbivanja i međusobne saradnje Srba u dijaspori.

„Ovakav vid druženja kroz folklorne igre i pesme je potvrda da se nismo asimilovali, da se nismo odrekli korena, da se ponosimo našim poreklom, da se nismo odrekli naše domovine, a ni ona nas. Srbi u Evropi sarađuju, a rodoljublje nas održava“, kaže Buzejić.

„Put u Minhen u vreme Oktoberfesta je uvek uzbudljiv i interesantan, bez obzira što nas je čitavim putem pratila kiša, ali nama to nije smetalo, jer smo želeli da se lepo provedemo – kako na Oktobarfestu tako i kod naših prijatelja iz KUD-a „Kolo“. Posebno sam zadovoljan što je sa nama putovala i grupa prijatelja Italijana koji su oduševljeni ovim druženjem. Folkloraši uvek oduševe“, zaključio je Milanović.

 

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …