Koncert srpske i kanadske baštine

Izvor: Beta

Prvi ženski iseljenički hor u savremenoj istoriji prestonice Kanade Otavi, „Muzika Serbika“, održao je koncert pesama srpske i kanadske baštine „Pesme naših zemalja“. Osim pripadnika srpske dijaspore, među posetiocima su bili i kanadski ljubitelji horskog pevanja. Koncertu su prisustvovali i ambasador Srbije Mihailo Papazoglu i ambasadorka BiH Koviljka Špirić.

musica serbica

Na koncertu su izvedene tematski grupisane pesme srpskih i kanadskih kompozitora o (dvema) zemljama i istoriji, o lepotama prirode, o moru, o starim vodenicama i druge. Među srpskim pesmama su Mokranjčeve „Al’ je lep ovaj svet“ (na Zmajeve stihove), „Primorski napjevi“, „Dzzanum nasred selo“ i „Kozar“. Hor je otpevao i „Pesme starog ratnika“ Radomira Petrovića, „Dodolske pesme“ Marka Tajčevića i „Vodenicu“ Vojislava Ilića.

Instrumentalnu podršku horu u tri odabrane pesme dala je mlada violinistkinja Marija Krstić, dok je pijanistkinja Djurdja Papazoglu samostalnim klavirskim nastupima izvela srpske kompoyicije „Kolo Dubravka“ i „Balkanske igre za klavir“, kao i kanadsku „Ples drveća na vetru“ (Trees Dancing in the Wind).

Među horski izvedenim kanadskim pesmama najpoznatija je istorijska, ustanička „Lutajući Kanadđanin“, koju izvodi i Lionard Koen, a međunarodno poznatom učinila ju je grčka
pevačica Nana Muskuri.

„Posle premijernog koncerta kojim smo obeležili stogodišnjicu Mokranjčeve smrti, prirodno je da je repertoar drugog i srpski i kanadskm. Jer, mnoge članice hora ‘Muzika Serbika’ rodjene su u Srbiji, ali im je Kanada drugi dom. Istorija Srbije i Kanade ima mnogo zajedničkog u oba svetska rata, ali i jubilarnih paralela Kanada će 2017. slaviti 150 godina svog postojanja, a iste godine navršava se osam vekova otkad je dinastija Nemanjića ustanovila srpsko srednjevekovno kraljevstvo“, izjavila je za Betu umetnička direktorka i dirigent Katarina Jović.

Ona je dodala da su s horom „Muzika Serbika“ nastupile i kanadske pevačice, da je hor u maju dao besplatan koncert za stanare jedne kanadske ustanove za dugoročnu negu i da su već zakazani nastupi sa dva združena kanadska hora i jednim od otavskih gudačkih orkestara na kojima će „Muzika Serbika“ predstaviti i srpske duhovne pesme.

Rodjena Kragujevčanka Katarina Jovanović, udata Jović, ima dve akademske master titule (klavir, kamerna muzika, pedagogija), jednu sa ruske muzičke akademije, a drugu sa Otava univerziteta. Kao pijanistkinja nastupala je u bivšoj Jugoslaviji, Francuskoj, Nemačkoj, Rusiji i Ukrajini. U Otavi gradi višestruku muzičku karijeru kao horovodja, izvodjač i muzički pedagog.

Djurdja Papazoglu je pijanista-diplomac Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu koja je pijanističko umeće usavršavala u Moskvi i radila u jednom horskom teatru. U Srbiji je osnovala MAP (Music Art Project), organizaciju koja promoviše kulturnu saradnju izmedju umetnika i društva i naročito pomaže mladim umetnicima.

Marija Krstić je najtalentovanija i najuspešnija srpska violinistkinja mladjeg uzrasta u Kanadi, dete iseljenika tzv. novotalasne generacije iz 1990-ih godina. Pobednik je svekanadskog violinskog takmičenja (2011. i 2014) i dvostruka vicešampionka (2010. i 2012). Prošlog meseca održala je jedan od solitičkih koncerata sa kojih je sav prihod namenjen kupovini klavira za Srpski centar u Otavi.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …