Konferencija medija dijaspore i Srba regiona

U Beogradu je održana Šesta konferencija novinara i medija dijaspore posvećena projektnom sufinansiranju medija dijaspore i regiona, prelasku štampanih izdanja na onlajn platforme . Konferenciju je otvorio prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić.

фото: Танјуг
foto: Tanjug

Organizatori Konferencije su Udruženje novinara Srbije i Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova.

Učesnike je pozdravila predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović, a o projektnom sufinansiranju srpskih medija regiona govorio je državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković.

Interes Srbije je da ima što bolju i organizovaniju dijasporu i zato je važno da na vreme definišemo, ne samo strategiju, već i alate da bismo to postigli, poručio je danas prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na Šestoj konferenciji novinara i medija dijaspore, prenosi Tanjug.

“Ako pođemo od procene da u inostranstvu živi oko tri ili četiri miliona građana srpskog porekla, shvatamo da trećina našeg naroda živi van granica Srbije i to pokazuje koliko je značajna naša dijaspora”, rekao je ministar Dačić.

IVICA DACIC

Dodajući da je Srbija ustavom dužna da štiti prava i interese svojih građana u inostranstvu i unapređuje odnos između dijaspore i matice Dačić je podvukao da je unapređenje informisanja dijaspore putem elektronskih medija definisano kao važan instrument za očuvanje srpskog jezika i identiteta. To je važno u ovom trenutku kada uticajni predstavnici dijaspore mogu da daju doprinos na zaštiti prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, da to pomogne da se odupremo svojatanju srpskih spomenika od onih koji nisu želeli da tamo bude Srba, a kamoli tragova njihovog postojanja, rekao je Dačić. Prema njegovim rečima, u vreme digitalnih tehnologija ohrabrujuće je to što se informatičko umrežavanje uveliko odvija u okviru onlajn zajednice dijaspore u koju su uključeni i naučnici i biznismeni i studenti i sportisti.

“Samo složno možemo savladati predstojeće izazove i osigurati našem narodu mesto u savremenom svetu koje svojim civilizacijskim dostignućima zaslužuje i tome treba posvetiti maksimalnu pažnju”, poručio je Dačić. Ministar Dačić je istakao značaj bolje organizovanosti dijaspore i njenog većeg njenog uticaja.

Govor prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković je rekao da je u domenu sektora informisanja ukupno podneto 37 aplikacija, od kojih je 29 projekata podržano.

“Ukupni budzet ove godine iznosio je 18 miliona dinara, što je 20 odsto više nego prethodne godine”, rekao je Mirković.

Mirković je dodao i da se ove godine prvi put u konkursnim komisijama u domenu projektnog sufinansiranja nalaze i predstavnici novinarskih udruženja što je, kako je istakao, veliki napredak.

U okviru panela o projektnom sufinansiranju govorili su i zamenik predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Miodrag Linta, predstavnica Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Nikolina Milatović Popović i generalni sekretar UNS-a Nino Brajović.

Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović izjavio je da država mora da poveća sredstva za finansiranje medija u dijaspori, prenosi Tanjug.

„Država mora da pronađe način da pomogne novinare i medije u dijaspori i regionu. Sadašnja sredstva nisu dovoljna“, smatra Brajović.

Zamenik predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije Miodrag Linta istakao je da je najbolji položaj medija u Rumuniji, a da najteži u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Hrvatskoj. Kao primer, on je naveo radio „Dunav“ koji 24 godine postoji u Vukovaru i sada se nalazi pred gašenjem, jer nemaju dovoljno sredstava.

„Država mora da pomogne medije u regionu, u pitanju je  opstanak našeg naroda koji se sve više iseljava iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, u Republiku Srpsku i Srbiju“, zaključio je Linta.

U okviru panela posvećenom  prelasku štampanih izdanja na onlajn platforme i mogućim modelima finansiranja onlajn medija dijaspore, kao govorio je koordinator UNS-ove škole VebNovinar Marko Nedeljković,kao i urednici i novinari medija iz dijaspore i regiona: Vesna Dimitrijević, www.dijaspora.tv, Beč, Austrija, Nikola Milojević, časopis Izvor, Vukovar, Hrvatska, Dušan J. Bastašić, portal www.jadovno.com,BanjaLuka, RepublikaSrpska, BIH, Dobrila Borojević, Srpske nedeljne novine, Budimpešta, Mađarska i Boban Petković, časopis Swiss Serbi, Bern, Švajcarska.

O mogućim vidovima saradnje medija dijaspore i Javnog servisa Srbije govorili su Vanja Vasić, urednik sajta dijaspora.rts.rs Programa za dijasporu Radio televizije Srbije i Dušan Gligorijević, urednik Programa za dijasporu Radio Beograda.

U okviru ovogodišnje Konferencije uručene su i nagrade „Zlatno pero Štajerske“ Štajerskih novica iz Slovenije. Nagrade su uručene novinarima Javnog servisa Srbije Zorani Bokan i Bobanu Kovačeviću. Zahvalnice su uručene i Ninu Braojviću iz Udruženja novinara Srbije i Gradimiru Staniću, predstavniku Srpske patrijaršije. Medalja „Svetozar Miletić“ Udruženja Srba Slovačke  dodeljena je novinaru Marku Lopušini.

U poslednjoj sesiji konferencije, pod nazivom Vodič za projektno sufinansiranje predstavnica Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Milena Banović i Ministarstva kulture i informisanja Borka Rajšić uz mnoštvo praktičnih saveta govorile su o finansiranju organizacija civilnog društva – pripadnika srpske zajednice iz regiona i dijaspore i smernicma za pisanje projekata za konkurs za sufinansiranje koje raspisuje Ministarstvo kulture i informisanja.

 

Check Also

Otkriven spomenik posvećen svim generacijama Srba u Kanadi

Srpska zajednica dobila je spomenik koji je posvećen svim generacijama Srba koji su sačuvali naše …