Konferencija „Srpska dijaspora u Evropskoj uniji“

Srpsko udruženje Sveti Sava, udruženje srpske manjine  u Češkoj republici, u okviru manifestacije Sedmih dana srpske kulture u Pragu, od 11. do 14. juna organizuje konferenciju „Srpska dijaspora u Evropskoj uniji – status i očuvanje jezika“ pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova – Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

 

Branka Kubeš, predsednica Srpskog udruženja Sveti Sava je najavila učešće predstavnika srpske dijaspore iz desetak zemalja koji će govoriti o statusu srpske manjine u pojedinim zemljama Evropske Unije. Glavna tema konferencije je očuvanje srpskog jezika i pisma – odnosno pitanje škola na srpskom jeziku, štampanje časopisa i knjiga na srpskom jeziku i srpskom pismu.

Na Konferenciji će učestvovati iz Austrije Marija Marković, SPKD Prosvjeta i Danijel Trailović, SPKD Prosvjeta, iz  Velike Britanije Dragan Macura, London, iz Mađarske Vlastimir Vujić, Budimpešta, prof. Gimnazije, Predrag Mandić, Budimpešta, Savez Srba u Mađarskoj, iz Nemačke Miodrag Kreculj, Minhen, Vjekoslav Đukić, Srpski forum, Đuro Plavšić, Berlin, iz Rumunije u delegaciji Saveza Srba u Rumuniji, protojerej-stavrofor, arhijerejski zamenik Marinko Markov (vikar SPC u Rumuniji), Goran Pantin – direktor pozorišnog studija Talija, dr Rajko Kornja – direktor medija Saveza Srba, iz Slovenije Milan Aksentijević, Ljubljana, iz Švedske, Miran Maljković, Nirčeping. Gosti Konferencije su Vukman Krivokuća iz Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, novinari Marko Lošušina i Miroslav Lazanski.

Konferencija se održava u Srpskom kulturnom centru u Pragu (Srpska kuća) uz podršku Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …