Konferencija srpske medicinske dijaspore 2013.

Konferencija srpske medicinske dijaspore 2013. četvrta po redu, svečano je otvorena danas u Hotelu „Metropol Palace“ u Beogradu.

Na svečanom otvaranju, prisutnima su se obratili predstavnik Patrijarha srpskog Irineja, Nj.K.V Prestolonaslednik Aleksandar, ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović, direktorka Kancelarije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu dr Slavka Drašković, predstavnik Ministarstva inostranih poslova, dekani Medicinskih fakulteta u Beogradu i Novom Sadu, direktor Kliničkog centra Srbije, predsednik Srpskog lekarskog društva i Nj.K.V Princeza Katarina Karađorđević.

U svom obraćanju dr Drašković je istakla da je ovakva Konferencija na kojoj se razmenjuju dostignuća, nova saznanja i ideje u svakoj oblasti medicine najbolja investicija u budućnost nacije i da naši lekari, kojih ima više od 10.000 van granica zemlje predstavljaju najbolje ambasadore Srbije u svetu. Ona je dodala da je posebno raduje veliki odziv lekara iz Kanade i Amerike da je to dobar osnov za umrežavanje i razmenu različitih praksi i strukovnu saradnju.

Direktorka je pomenula i humanitarni rad naših lekara iz dijaspore, dajući primer Srpsko-američkog medicinskog udruženja SAMA, koje od 2009. prikuplja donacije za pomoć srpskim bolnicama. Na kraju je zaželala uspešan rad i izrazila nadu da će saradnja lekara na relaciji matica dijaspora biti sve bolja.

Programom konferencije planirana je plenarna sesija koja će pokriti najnovije smernice Svetske zdravstvene organizacije i zdravstvenu zaštitu u SAD. Teme će biti i obrazovanje i timski rad sa primerima iz Kanade, kao i medicinske inovacije usmerene na pacijente, sa primerima iz Velike Britanije. Ove teme su predmet izuzetnog interesovanja svih zdravstvenih radnika ali i studenata medicine i farmacije.

Među stotinak lekara koji dolaze iz inostranstva nalaze se vrhunska imena, istaknuti lekari iz dijaspore. Njima će se pridružiti vodeća imena srpskog zdravstva i članovi Kraljevskog medicinskog odbora.

Konferencija se održava u organizaciji Fondacije princeze Katarine, a u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom inostranih poslova Republike Srbije, Kancelarijom za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Vlade Republike Srbije, medicinskim fakultetima Univerziteta u Beogradu i Univerziteta u Novom Sadu, Srpskim lekarskim društvom, Svetskom zdravstvenom organizacijom i medicinskim odborima Lajflajn humanitarne organizacije iz Čikaga i Kanade.

Check Also

Selaković i Gujon s dijasporom u sedištu SNO u Čikagu

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković poručio je Srbima u Čikagu da su državi Srbiji, kao …