Konferencija Tesline naučne fondacije

Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova je uprkos sitauaciji sa pandemijom u prethonoj godini izdvojila oko 90 miliona dinara za stotine projekata nevladinog sektora namenjenih za očuvanje jezika, identiteta i jačanje ekonomske saradnje matice i dijaspore, izjavila je pomoćnica direktora ove Uprave Nikolina Milatović Popović.

Ona je na onlajn konferenciji Tesline naučne fondacije iz Amerike o istraživanju stavova Srba o odnosima matice i dijaspore „Teslin narod – matica i dijaspora na istom zadatku“ istakla da je za ovu svrhu u 2021. godini izdvojeno 105 miliona dinara. Veći deo novca će biti izdvojen za podršku učenju srpskog jezika u inostranstvu.

Navodeći šta je u protekle dve godine urađeno na planu povratka naših ljudi, rekla je da je između ostalog procedura priznavanja diploma skraćena sa 90 na 60 dana, izmenjena je uredba o carinskim povlasticama čime je smanjen ili skroz ukinut limit za povratnike kada unose svoju imovinu. Narodna banka Srbije je pripremila finansijski vodič za povratnike a uvedene su i mere za zapošljavanje naših ljudi iz dijaspore kojima su za firme koje prime povratnike porezi značajno smanjeni.

Projekat istraživanja „Teslin narod“ je u prethodnoj godini sufinansirala Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova.

Check Also

Srbi u regionu i dijaspori i ove godine podržani od matice

U subotu, 20.11.2021. godine, u Pres centru Udruženja novinara Srbije održana je konferencija o značaju …