Kordunaši iz Kanade pomažu folkloraše u Vojniću

Ansambl narodnih igara i pesama Pododbora Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Vojnića za svoju bogatu aktivnost može da zahvali i donacijama koje upućuju Kordunaši i prijatelji iz Kanade, Amerike i drugih zemalja.

Nedavno je ovom ansamblu Srpsko društvo „Kordun“ iz Toronta uručio komplet od osam muških i osam ženskih šumadijskih nošnji.

Od osnivanja 2004. godine skoro svake godine upućujemo pomoć ovom ansamblu. Deca su vredna, imaju volju, dobro igraju i zaslužili su i mnogo više od nas. Ako prestanu sa radom onda će se nestati i deo naše kordunaške tradicije i običaja„, kažu Branko i Ljilja Šušnjar iz Kičenera na čiju inicijativu je prikupljana donacija u Kanadi.

Bračni par Šušnjar je ovom ansamblu, ali i fudbalerima lokalanog fudbalskog kluba „Petrova Gora“ do sada darovala osam donacija. Godišnji odmor i posetu Kordunu planiraju isključivo u vreme kada se održavaju letnji koncert folklora i zabava fudbalskog kluba.

Od prikupljene novčane donacije i šumadijske nošnje, biće sašivena i ženska nošnja „krajište“ za igre iz istočne Srbije. Prošle godine je folklorašima u Vojniću upućena i donacija iz Čikaga namenjena za šivenje autohtone svečane kordunaške narodne nošnje.

Ansambl narodnih igara Pododbora SKD „Prosvjeta“ iz Vojnića jedan je od aktivnijih srpskih folklornih društva u Hrvatskoj i često nastupa na svim važnijim događajima koje priprema srpska zajednica u Hrvatskoj, kao i na smotrama u Srbiji, Bugarskoj i mnogim drugim zemljama.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …