Korona virus COVID -19: informacije za državljane Republike Srbije u inostranstvu

U Republici Srbiji je 15. marta proglašeno vanredno stanje.

Затворени сви гранични прелази за путнички саобраћај

Apel: Ostanite u državi u kojoj trenutno boravite

Ranije je saopšteno da državljani Republike Srbije koji dolaze iz država, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19, odnosno žarišta epidemije, i to iz: Švajcarske Konfederacije, Republike Italije, Islamske Republike Iran,  Rumunije, Kraljevine Španije, Savezne Republike Nemačke, Francuske Republike, Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Grčke, upućuju se u izolaciju/karantin u trajanju od 28 dana.

Državljanima Republike Srbije koji dolaze iz drugih država, određuje se mera stavljanja pod zdravstveni nadzor na akutno respiratorno oboljenje izazvano novim Korona virusom SARS-Co-2  trajanju od 14 dana (izolacija u kućnim uslovima).

Predsednica Vlade Ana Brnabić je apelovala na građane Republike Srbije da poštuju vanredne mere.

Predsednik Aleksandar Vučić je ranije zamolio srpsku dijasporu da ne dolazi u Srbiju za vreme katoličkih uskršnjih praznika i pravoslavni Vasrks, kada se inače očekuje „pik“ virusne infekcije.

„Ono što će za nas biti najveći izazov su katolički uskrs i pravoslavni vaskrs. Molim naše ljude u dijaspori da razumeju da ne dolaze u našu zemlju”, kazao je on na konferenciji za štampu.

U skladu sa merama Vlade Republike Srbije za sprečavanje širenja i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, Ministarstvo spoljnih poslova preporučuje državljanima Republike Srbije koji borave u inostranstvu da sva putovanja u Republiku Srbiju koja nisu neophodna odlože do daljeg, naročito ukoliko planiraju dolazak iz zemalja, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19.

Informacije u vezi korona virusa u Republici Srbiji možete pročitati na zvaničnoj stranici Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“:

covid19.rs 

 

Check Also

Gujon: Zadovoljstvo je bilo ugostiti naše sunarodnike iz S. Makedonije

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon ugostio je danas …