Kosovo i Metohija – 10 koraka

 U Kulturnom centru Srbije u Parizu otvorena je izložba „Kosovo i Metohija – 10 koraka“. Izložba svedoči o tome da je prostranstvo Kosova i Metohije „protkano samom suštinom našeg nacionalnog identiteta“. Izložba će za posetioce Kulturnog centra biti dostupna do 18. septembra. 

izlozba-pariz
izvor: kim.gov.rs

Izložbu je otvorio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Marko Đurić koji je tom prilikom brojne ambasadore pri Unesku koji su prisustvovali otvaranju izložbe pozvao da nastave da poštuju univerzalne principe na koje se Srbija poziva, a koji štite i sve države od slične sudbine i napada na njihovu kulturnu baštinu. Gostima, među kojima su bili ambasadori oko 40 država koje imaju glas u Unesku, obratili su se i ambasador Srbije u Unesku Darko Tanasković i direktor Kulturnog centra Srbije u Parizu Slavica Petrović.

„Doneli smo našu borbu za KiM i za očuvanje našeg kulturnog i duhovnog nasleđa ovde u srce Pariza, u grad u kojem se vodi odlučujuća borba za očuvanje tog nasleđa pred institucijama Ujedinjenih nacija“, rekao je Đurić.

Đurić je podsetio da je srpsko kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji proteklih decenija bilo meta brojnih napada, a da je najstrašnija epizoda bio martovski pogrom 2004. godine. Naša pravoslavna crkva, država i prijateljii u međunarodnoj zajednici istrajavaju u odbrani naših spomenika. Unesko, i članstvo celovite Srbije u njemu, jedina je garancija da će to nasleđe, koje je u suštini hrišćansko, ali i univerzalno, biti zaštićeno i sačuvano za buduće generacije, rekao je Đurić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je istakao da je sudbinu svog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji delio i sav tamošnji srpski narod, a da razmere te patnje ilustruje činjenica da je od preko 350.000 Srba koji su živeli na Kosovu i Metohiji do 1999. godine, više od 247.000 i dalje raseljeno, kao što je i dalje raseljeno i 50.000 Srba koji su pre rata živeli u Prištini.

Uprkos ovom strašnom etničkom čišćenju, naše kulturno nasleđe i dalje opstaje u teškim okolnostima, naglasio je Đurić.

Direktor Kancelarije za KiM rekao je RTS-u da su na izložbi predstavljeni neki neprocenjivi eksponati, poput plašta i pečata kneza Lazara, odeće srpskih žena iz 12. i 13, veka, kopija tapija i povelja srpskih manastira koji, kako je ocenio, govore o tome da je to prostranstvo „protkano samom suštinom našeg nacionalnog identiteta“.

izlozba-pariz02djuric
Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju

Kako bi savremenom posetiocu tematiku kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji približili na prijemčiv i upečatljiv način Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije i Opština Zvečan osmislili su postavku kojom se kroz najmodernije umetničko-tehničke metode posmatraču predstavlja razvoj kulture Kosova i Metohije od perioda antike do 20. veka. Izložba, osim kroz kulturnu tradiciju, posmatrače vodi kroz političku istoriju te oblasti, a primenom najsavremenijih multimedijalnih muzeoloških tehnika i odabirom eksponata približiće temu hrišćanskog i srpskog nasleđa na Kosovu i Metohiji najširoj inostranoj publici.

Izložba na jednom mestu objedinjuje opsežan pisani materijal, čiji su autori naši stručnjaci iz oblasti istorije, istorije umetnosti i arheologije, fotografije i eksponate ustupljene od strane brojnih srpskih institucija kulture kao i najmoderniju tehnologiju koja posetiocima omogućava interakciju sa sadržajem, dočarava veliko bogatstvo južne pokrajne i daje uvid u geopolitičku, sociološku i religijsku situaciju na teritoriji Kosova i Metohije.

Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković ocenio je  da je veliko interesovanje za izložbu „Kosovo i Metohija – 10 koraka“ u Parizu pokazalo da, ako se dobro organizujemo, onda će nam biti svejedno kako će se ponašati „oni koji pokušavaju da dokažu KiM nije srpska zemlja“.

izlozba03-tanaskovic
Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković

Tanasković je za Tanjug rekao da je otvaranje izložbe u Kulturnom centru Srbije u Parizu pokazalo „nešto što mislim da bi moralo biti veoma značajno kao orijentacija za naš budući rad u borbi za interese koje Srbija legitimno zastupa u vezi sa KiM“.

Pre svega, smatra Tanasković, pokazalo se kako jedna dobro osmišljena i moderno realizovana izložba sa kvalitetnim kulturnim sadržajem može u Parizu da okupi veliki broj ljudi. Među njima, napomenuo je, bilo je predstavnika država koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i onih koji su prošle godine glasali za prijem Kosova u Unesko.

„Interesovanje je, dakle, probuđeno, a mi moramo to interesovanje pratiti odgovarajućim sistematskim i dobro osmišljenim radom, kao što je večerašnja izložba“, rekao je Tanasković.

Oni koji, kako je naglasio, pokušavaju da nam otmu Kosovo takvu izložbu ili neku sličnu kulturnu manifestaciju nikada ne mogu prirediti, jer nemaju čime.

„Oni mogu koristiti razne druge epifenomene kao što je jedna olimpijska medalja, nerešen rezultat u fudbalu ili kanonizacija Majke Tereze, koja sa savremenim Kosovom nema nikakve veze kako bi uz orkestraciju u međunarodnoj zajednici dizali rejting te kvazidržave Kosovo i stalno držali visoku temperaturu da bi joj se pomoglo u međunarodnoj afirmaciji“, ocenio je ambasador.

Oni međutim, naglasio je, ne mogu ovakvu izložbu da pripreme, a mi moramo da to radimo „više i bolje“.

„Zato smatram da je pouka sa ovog otvaranja, koje je bilo nezabeleženo u pogledu interesovanja u Parizu, to da je pravi put da se u zemlji dobro organizujemo da bismo mogli da se na pravi način predstavimo u inostranstvu. Onda će nam biti svejedno kako će se ponašati oni koji pokušavaju da dokažu da KiM nije srpska zemlja i da pripada njima, kao i svi njihovi pomagači i pokrovitelji“, zaključio je Tanasković.

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …