Kragujevački softveraši u kanadskoj firmi

Izvor: Kragujevačke novine

U jednom stanu u Kragujevcu smešteno je IT odeljenje prestižne kanadske firme „Inovatek”. Možda ovaj podatak i ne bi bio od naročitog značaja, da u njemu nisu stalno zaposleni sedmorica momaka, od kojih najstariji ima 33 godine, i koji svakodnevno provode svoje radno vreme za kompjuterima, baveći se poslovima programiranja. Oni rade na razvoju softvera za kanadsku firmu, koja je u Kragujevcu osnovana pre nešto više od četiri godine.

Najstariji Vladimir Joković je projekt menadžer, a godinu dana mlađi Dušan Čalija je direktor firme. Ivan Radojičić, Dušan Blitva, Milan Paunović, Milan Ilić i Aleksandar Matić imaju između 25 i 30 godina, pa se ova firma može pohvaliti da je kadrovski, ako ne najmlađa, onda među najmlađima u gradu.

Na pitanje otkud uspešna kanadska firma u Kragujevcu i zašto ne u Beogradu, odgovor je jednostavan. Njeni osnivači i vlasnici su bračni par Danijela koja je Kragujevčanka i Vladimir Kovačević iz Beograda. Ovo dvoje mladih, iako već nekoliko godina veoma uspešno vode firmu u Kanadi, želeli su da otvore IT odeljenje baš u Kragujevcu. Ovde je posao krenuo 2008. godine i tada je bilo zaposleno samo dvoje ljudi, ali se sa povećanjem obima posla uvećavala i ekipa koja je radila na softverskim rešenjima, tako da se za kratko vreme formirao čitav tim koji čine sedmorica mladih i uspešnih.

– Radimo za ljude koji su veoma ozbiljni u poslu kojim se bave i možda se čini da nas ima malo, ali veoma smo posvećeni radu i stalnom usavršavanju, objašnjava Vladimir, koji je vlasnicima pomagao od osnivanja IT odeljenja u Kragujevcu. Završio je elektrotehnički fakultet u Beogradu, a onda se vratio u Kragujevac i osnovao porodicu.

Ono što je raritet u ovoj firmi je da ima najmlađeg direktora, u gradu. On je Dušan Čalija, ima 32 godine i jedini je diplomirani ekonomista među programerima. U „Inovateku” je od osnivanja i postao je glavni je dizajner koji osmišljava aplikacije za sve ono što naprave, kako bi njihov proizvod što bolje izgledao.

– Uvek sam voleo da se bavim programiranjem. Od srednje škole sam se usavršavao samostalno. Na ovo mesto su me doveli veliki rad i trud, a pomalo i sreća, kaže Dušan. Milan Paunović je još jedan od ovih mladih programera, ima 31 godinu i završio je Visoku tehničku školu. On je poslednji došao u firmu, radi tek nešto više od mesec dana, ali se vrlo brzo prilagodio. I ranije je sarađivao sa Vladimirom na nekoliko projekata, u međuvremenu se usavršavao, pa je njegov dolazak u „Inovatek”, moglo bi se reći, bio očekivan.

Među starijim članovima tima „Inovateka” je i Dušan Blitva. Tek mu je 31, a već je stekao veliko iskustvo u poslu i iza sebe ima gomilu velikih projekata. Jedan od onih koji su nedavno došli je i Milan Ilić koji u „Inovateku” radi od avgusta i za ova tri meseca
Ivan Radojičić ima 29 godina i još uvek je student na PMF-u.

Kao apsolvent dobio je dobru ponudu za posao, radi već pet godina i priznaje da ga je to odvojilo od studija, ali daleko od toga da je odustao od diplome.
Jedini koji je u ovu firmu došao bez ikakvog iskustva je najmlađi Aleksandar Matić (25). Stigao je pravo sa PMF-a, mesec dana pre diplomiranja zaposlio se u „Inovateku”.

Svi zaposleni slažu se u mišljenju da od ovog posla može normalno da se živi, a to znači da svako od njih može da priušti sebi samostalan život. Sa vlasnicima su u prijateljskim odnosima, svakodnevno se čuju i dogovaraju o poslu. Jednom godišnje se i viđaju i svi su vrlo zadovoljni kragujevačkom ekipom, koja već ima veliko iskustvo u ovom poslu.

– Najveći problem je naći iskusne ljude, jer često nemate vremena da nekoga obučavate iz početka. Mi smo se ranije poznavali, imali smo poverenja jedni u druge i tako je sve krenulo, kaže Vladimir. Njihov rad i trud se isplatio i uspeh nije izostao.

Check Also

Počele sa radom 4 nove dopunske škole srpskog jezika na Malti

U subotu i nedelju, 16. i 17. oktobra, održani su prvi časovi u okviru projekta …