“Kraljevi Srbije” za dijasporu

Kancelarija za saradnju s dijasporom priredila je izložbu „Kraljevi Srbije“ slikara Milana Stojkova u Klubu poslanika u Beogradu. Predstavljeno je 14 istorijskih portreta srpskih vladara, od kralja Stefana Prvovenčanog, do kralja Petra II Karađorđevića, u čast učesnicima Skupštine dijaspore i Srba u regionu.

Izložbu je otvorila dr Slavka Drašković, direktorka Kancelarije za saradnju s dijasporom, a o prikazanom opusu Milana Stojkova govorio je Milan Stepanović, istoričar iz Sombora.

„Stojkov nam ukazuje na duboke temelje i duge tragove srpskog nacionalnog i državnog identiteta i pomaže nam da razumemo i upamtimo veličinu i značaj ljudi i događaja, koji po svojim dometima nimalo ne zaostaju za ostalim evropskim državama svog vremena“.

Ovo je šesta samostalna postavka izložbe „Kraljevi Srbije“ tokom proteklih 11 meseci, koja je usledila posle izlaganja u Belom dvoru porodice Karađorđević u Beogradu, Narodnom muzeju u Kruševcu, Ambasadi Srbije u Budimpešti (Mađarska), Galeriji slika u Modroj (Slovačka) i Univerzitetskoj biblioteci u Bratislavi (Slovačka). Tokom narednih nedelja umetnički opus Milana Stojkova biće predstavljen i u Pragu (Češka), Parizu (Francuska), u Pertu i Sidneju (Australija).

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …