Kuća kulture u Bjelovaru

U Bjelovaru je otvorena Kuća kulture srpske zajednice grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije. Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu je prikupila vrednu donaciju od preko 2000 knjiga, časopisa i prigodnog didaktičkog materijala za biblioteku srpskog kulturnog centra u Bjelovaru.

Otvaranju Kuće kulture prisustvovao je Damir Bajs, gradonačelnik Bjelovara Antun Korušac, saborski zastupnik Boris Milošević, dožupan srpske zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije Saša Lukić, dožupan Virovitičko-podravske županije Igor Pavković, predsednik Vijeća Bjelovarsko-bilogorske županije i potpredsednik SNV Darko Karanović, gradski zastupnik Pakraca Nikola Ivanović, predsednik  Vijeća srpske nacionalne manjine grada Bjelovara Vanja Ficnar, predsednik Vijeća srpske nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije Dulikravić i predsednik Vijeća Varaždinske županiije Mirčetić, predsednici Vijeća srpske nacionalne manjine gradova Garešnica, Slatina, Pakrac, Velika Pisanica, Đulovac, Okučani, paroh bjelovarski, otac nemanja Obradović, kao i brojni predstavnici srpske zajednice ovog grada i županije. Prisustni su posebnu zahvalnost uputili Ministarstvu spoljnih poslova, Upravi za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu i Ambasadi R. Srbije u Zagrebu zbog ukazane pomoći u obezbeđivanju knjiga za biblioteku.

deo biblioteke u Kući kulture

Vredna donacija

Nekoliko nedelja ranije iz Ministarstva spoljnih poslova, Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu otpremljeno je čak 99 paketa u kojima se nalazilo čak 2236 knjiga i časopisa i prigodnog didaktičkog materijala za biblioteku srpskog kulturnog centra u Bjelovaru. Akcija prikupljanja donacija je trajala četiri meseca, odazvalo se preko 20 izdavača, a za izuzetno zalaganje u procesu prikupljanja zaposlena u Upravi za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Snežana Ćalić dobila je 2017. godine priznanje Zlatna značka Kulturno – prosvetne zajednice Srbije.

Spisak izdavača koji su donirali knjige:

 1. Buk lend
 2. Večernje novosti
 3. Vukova zadužbina
 4. Zavod za udzbenike Republike Srbije
 5. Zadužbina Dositej Obradović
 6. Informativno izdavačka ustanova SPC
 7. Klet
 8. Klio
 9. Književna zadruga Srpskog narodnog vijeća Crne Gore
 10. Laguna
 11. Mladinska knjiga
 12. MSP Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu
 13. Narodna biblioteka Srbije
 14. Nolit
 15. Preporod
 16. Prometej-Novi Sad
 17. Prosveta
 18. Pčelica-Čačak
 19. Radio Beograd „Knjiga solidarnosti“
 20. Republički zavod za zaštitu spomenika kulture
 21. Službeni glasnik Republike Srbije
 22. Srpska akademija nauka i umetnosti
 23. Srpska reč
knjige u Upravi spremne za Bjelovar

 

 

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …