Kultura sećanja – promocija knjige Hanesa Hofbauera

U okviru podsećanja na 17. mart 2004. i pogroma Srba na Kosovu i Metohiji, kao i na 24. mart 1999. godine, početak NATO agresije na SR Jugoslaviju, u organizaciji SPKD „Prosvjeta Austrija“ u Beču je održana promocija knjige „Naručena istina, kupljena pravda“ austrijskog autora dr Hanesa Hofbauera.

Pred brojnom austrijskom i srpskom publikom, autor je predstavio novo, dvojezično, srpsko i nemačko, izdanje knjige u kojem se, između ostalog, vrlo kritički osvrće na ulogu raznih centara moći na raspad SFR Jugoslavije, prema NATO agresiji na SR Jugoslaviju i pokušaje nasilnog odvajanja Kosova od Srbije.

Ovo delo se, prema rečima organizatora, posebno bavi temama tzv. „Novog evropskog poretka“, izgradnjom novokomponovanih identiteta u balkanskom regionu, a posebno korišćenjem selektivne pravde kao političkog instrumenta za nametanje određenih interesa i prekrajanjem istorijskih činjenica prema potrebama nekih velikih sila. Knjiga je vredno štivo, pre svega za evropske čitaoce koji žele da se oslobode stereotipnih i pogrešnih tumačenja proteklih događanja, naročito onih koji se odnose na srpski narod, navodi se u saopštenju Službe za informisanje Prosvjete.

Publiku je pozdravio i o autoru nadahnuto govorio g. Goran Bradić, predstavnik Ambasade R.Srbije u Beču. Stručnjak za geopolitiku, g. Mihajlo Vujović, istakao je da je vrednost dela upravo u tome da je napisana od strane jednog objektivnog, austrijskog autora, koji svojim radom pokazuje da je moguće ne podleći antisrpskoj propagandi velikog broja korumpiranih, nekritičkih i populističkih medija u Evropi.

Hanes Hofbauer, doktor nauka, austrijski novinar i ekonomski istoričar, jedan je od retkih intelektualaca koji ima objektivan pogled na događaje na Balkanu u poslednjih dvadesetak godina. On čini ono što veliki deo evropskih i austrijskih medija i naučne javnosti ne uspeva, a to je uravnotežen i objektivan pristup prema problemima jugoistočne evrope, a posebno u odnosu prema srpskom pitanju, ističe se u saopštenju.

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …