Kultura Srba u Trstu 1751–1914.

U Arhivu Srbije otvorena je izložba Kultura Srba u Trstu 1751–1914. Izložbu je otvorio Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja. O izložbi su govorili: njegovo preosveštenstvo episkop austrijsko-švajcarski g. Andrej, prof. dr Anika Skovran, Zlatimir Selaković, predsednik Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu i dr Miroslav Perišić, direktor Arhiva Srbije.

kultura-srba-u-trstu-plakat03

Izložba je rezultat dugogodišnje saradnje Arhiva Srbije, Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu, Generalnog konzulata Republike Srbije u Trstu i ustanova kulture grada Trsta, a nastala je na osnovu rada stručnjaka Arhiva Srbije na zaštiti i istraživanju arhivske građe Arhiva Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu.

Koncipirana u više tematskih celina koje svedoče o istoriji srpske zajednice u Trstu, građenju dve crkve, srpskim palatama, srpskom pravoslavnom groblju „Sveti Đorđe“, uglednim srpskim porodicama, Srpskoj školi „Jovan Miletić“, Horu Crkve Svetog Spiridona, Biblioteci i Arhivu Srpske pravoslavne crkvene opštine, o duhovnicima, književnicima i vladarima čija je delatnost uticala na kulturu Srba u Trstu u periodu do 1751. do 1914. godine.

Predstavljeni su istaknuti Srbi koji su imali značajnu ulogu u privrednom životu i urbanističkom razvoju Trsta, kao i u dobrotvornom radu, a značajan deo izložbenog prostora je posvećen Crkvi Sv. Spiridona – od podizanja prve građevine u 18. veku do arhitekture novopodignute crkve, projekata, planova, skica i crteža detalja crkve.

Na printovima velikog formata predstavljena je riznica Crkve Sv. Spiridona (jevanđelja, ikone, krstovi, putiri, kandila, kadionice).

Posetioci imaju priliku da vide originalna dokumenta iz Arhiva Srbije – memoare prote Mateje Nenadovića u kojima su sadržani podaci o prikupljenoj pomoći Srba u Trstu srpskim ustanicima 1806. godine, diplomatske izveštaje srpskih diplomatskih predstavnika u Trstu, stranu štampu o događajima u Srbiji, kao i knjige iz fonda Stare i retke knjige Biblioteke Arhiva Srbije.

Predstavljena su i dokumenta koja se čuvaju u Arhivu Srpske pravoslavne opštine u Trstu među kojima su Povelja carice Marije Terezije iz 1751. godine na osnovu koje je zasnovan rad Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu, popisi doseljenih Srba u Trst u 18. veku, dozvola iz 1759. godine da se umrli pravoslavci mogu javno sahranjivati, ugovori s kraja 18. i početka 19. veka sa srpskim učiteljima u Trstu.

Postavka obuhvata i izveštaje o radu, planove i programe rada Srpske škole „Jovan Miletić“ od 1792. godine pa na dalje, pisma koja su Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini uputili Vuk Stefanović Karadzić, Joakim Vujić, Lukijan Mušicki, Pavle Solarić, Josif Rajačić, kao i stare i retke knjige koje se čuvaju u Biblioteci Srpske pravoslavne crkvene opštine.

Postavku prati studija na preko 480 strana, bogato ilustrovana, koju su priredili Jelica Reljić i Miroslav Perišić.

Autori izložbe su Jelica Reljić, Miroslav Perišić i Ana Kos Vujović. Izložba je otvorena do 14. marta.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …