Kulturno pamćenje tršćanskih Srba u Kotoru

U riznici crkve Svetog Nikole u Kotoru, 23. aprila, održana je promocija knjige dr Mile Mihajlović ,,Kulturno pamćenje tršćanskih Srba“, u organizaciji Srpskog pevačkog društva ,,Jedinstvo“ Kotor – 1839.

Izvor: Radio Kotor

Promocija knjige, čiji je izadavač italijansko-srpsko društvo ,,Otre il mare“, održana je povodom obeležavanja Svetskog dana knjige i autorskih prava.

Obraćajući se prisutnima, autorka se zahvalila konzulu Zoranu Dojčinoviću na prisustvu promociji i istakla da je objavljivanje knjige ,,Kulturno pamćenje tršćanskih Srba“ omogućilo Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Republike Srbije.

Autorka je istakla da je knjiga nastala kao rezultat višegodišnjeg istraživanja i da predstavlja jedinstvenu sliku trovekovne kulturne prošlosti Srba u Trstu. Naglasila je da je u poslednjih stotinak godina, nažalost, u Trstu došlo do asimilacije čuvenih tršćanskih srpskih porodica (o kojima se govori u knjizi) i da današnji potomci čuvenih srpskih porodica iz 18. i 19. veka nisu svesni veličine i značaja svojih slavnih predaka. Takođe je naglasila važnost veza između matice i srpskih udruženja u svetu i zaključila da su one iz godine u godinu sve vidljivije i bolje.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …