Letnja praksa u Srbiji za studente iz dijaspore

Ove godine se ponovo realizuje projekat „Upoznaj državu Srbiju“, koji omogućava studenatima iz dijaspore obavljanje prakse u lokalnim samoupravama i kompanijama u Srbiji tokom jula meseca.

Foto: www.sunyrockland.edu

Projekat se sprovodi u organizaciji Nacionalne alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), uz podršku ambasade Švajcarske i ima za cilj upoznavanje studenata iz dijaspore sa načinom funkcionisanja lokalne administracije i privrede, i motivisanje da se trajno vrate u Srbiju i znanje i iskustvo stečeno u inostranstvu upotrebe za podsticanje lokalnog ekonomskog razvoja.

Gradovi i opštine koji su do sada potvrdili učešće su Beograd, Niš, Kragujevac, Užice, Ruma, Pirot, Negotin i Kikinda.
U prethodne dve godine letnju praksu prošlo je 37 studenata iz SAD, Kanade, Francuske, Italije, Nemačke, Austrije, Velike Britanije, Švajcarske, Švedske, Slovačke i Makedonije, a nova znanja sticali su u 30 lokalnih samouprava i 15 kompanija.

Rok za prijavljivanje je 15. jun, a uslovi koje bi kandidati trebalo da ispunjavaju su da govore, pišu i čitaju srpski jezik, da se trenutno nalaze na osnovnim ili postdiplomskim studijama, specijalizaciji u inostranstvu i da postižu zavidne rezultate.

Dokumenta koja su obavezni da prilože su motivaciono pismo, skenirana prva strana pasoša, dokaz o studijama u inostranstvu u toku školske 2012/2013 i biografija sa fotografijom ne starijom od godinu dana sa detaljnim podacima o studijama, osvojenim nagradama, radno iskustvu i ostalim interesovanjima relevantnim za ovaj projekat. Detaljnije informacije o načinu prijavljivanja mogu da nađu na adresi www.naled-serbia.org/upoznajsrbiju. Obuka, materijali, ishrana i smeštaj za studente su obezbeđeni.

NALED je na društvenoj mreži Facebook pokrenuo stranicu „Serbia Calling“, na kojoj informiše studente o mogućnostima prakse, zaposlenja, kao i kulturno-društvenim manifestacijama u Srbiji.

Check Also

Konkurs za sufinansiranje projekata za dijasporu

Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, raspisuje Konkurs za …